Nieuws Kempen VDAB leidt operatoren op in Turnhoutse bedrijven

VDAB leidt operatoren op in Turnhoutse bedrijven

VDAB leidt operatoren op in Turnhoutse bedrijven

TURNHOUT – Er is een enorm tekort aan operatoren in Turnhoutse ondernemingen. Stad Turnhout en VDAB hebben een task force opgericht. Deze werkt aan een opleiding van werkzoekenden tot operator, deels in het bedrijf zelf.

Schepen van Ondernemen en Werk Luc Op de Beeck (CD&V) wijst er ons op dat de werkloosheid in Turnhout is gedaald tot 9,8%. “Dat niveau is historisch laag. Ook de jongerenwerkloosheid daalde sterk.”

Vacatures

Toch ligt de werkloosheidsgraad in Turnhout hoger dan het Vlaams gemiddelde. “Om meer werkzoekenden aan een gepaste job te helpen, hebben we een task force opgericht. Er is een enorm tekort aan operatoren. Cartamundi heeft 150 vacatures, Astra Sweets en Soudal hebben tientallen vacatures. En dat zijn nog maar alleen de hele grote bedrijven.”

Task force

Een van de acties die de task force voorbereidt is een gerichte opleiding voor operatoren. “Samen met de VDAB werken we aan een opleiding op maat. Die wordt deels in de bedrijven zelf gegeven. Die opleiding is er voor alle werkzoekenden.”

Asielzoekers

“De vluchtelingencrisis die Turnhout in 2015 met veel asielzoekers opzadelde, zou nu wel eens onze troef kunnen zijn”, meent Op de Beeck. “Deze mensen willen allemaal werken. Ze moeten alleen nog de juiste opleiding krijgen. Er is dus een groot arbeidspotentieel in Turnhout.”

Wonen en werken

De stad wil ook het wonen en werken in Turnhout promoten. “In de buurgemeenten is er een bouwstop. In Turnhout is wel nog ruimte om te wonen. En je woont hier op fietsafstand van het werk. Ook voor hoogopgeleiden is er nog voldoende aanbod.”

Momentum

“Er leeft veel in Turnhout”, zegt Luc Op de Beeck. “Er is sprake van een momentum, en dat moeten we grijpen. Het vuur brandt. Als stadsbestuur moeten we alleen zorgen dat er voldoende hout is om het brandende te houden.”

Handelsdag

Turnhout is binnenkort ook gaststad voor de Vlaams-Nederlandse handelsdag. “Voor nieuwe bedrijven hebben we helaas de ruimte niet meer, maar we willen wel de internationale expansie van onze bedrijven maximaal ondersteunen.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.