Een statige, historische woning op de hoek van de Bisschopslaan en de Abdijstraat in Beerse is de voorbije jaren omgetoverd tot een nieuwe, moderne aula van begrafenisondernemer Verstappen Uitvaartzorg. Het eigenlijke funerarium van het familiebedrijf blijft behouden in een pand in de Abdijstraat, maar nabestaanden kunnen voortaan op een comfortabele manier afscheid nemen in een nieuwe, grote aula met alle faciliteiten.
“Het uitvaartlandschap is fel veranderd de afgelopen decennia. Waar pakweg twintig jaar geleden het merendeel van de afscheidsplechtigheden plaatsvond in de kerk, kiest in Vlaanderen nu zo’n acht op de tien families voor een plechtigheid in een aula”, legt Rumo Verstappen (57), een van de zaakvoerders van Verstappen Uitvaartzorg, uit. “We verzorgen veel uitvaarten in de aula van het crematorium in Turnhout, maar veel families willen het liever wat intiemer houden. De nabestaanden willen niet geconfronteerd worden met een tweede familie die klaarstaat voor de volgende uitvaart. Daarvan zal in onze nieuwe aula in Beerse geen sprake zijn.”
Wachtruimte
Het funerarium en de aula in Beerse richten zich vooral op uitvaarten van personen uit Beerse, Merksplas, Vosselaar, Rijkevorsel en Gierle (Lille). De woning zelf, die ervoor nog dienstdeed als opvanglocatie voor vluchtelingen door de organisatie House of Colours, is helemaal opgeknapt met respect voor het historische karakter. “In de verbouwde woning creëerden we een wachtruimte voor familieleden van de overledene. Op de bovenverdieping is er een kleinere koffieruimte voor ongeveer vijftig personen”, zegt Rumo Verstappen. “We hebben achter de woning een gloednieuwe aula gebouwd met in totaal 240 zitplaatsen. Dankzij het flexibele karakter van enkele wanden is er plaats voor meer mensen of de aula kan hierdoor ook verkleind worden.”
In Vlaanderen kiest nu zo’n acht op de tien families voor een plechtigheid in een aula.
Rumo Verstappen, medezaakvoerder Verstappen Uitvaartzorg
De grote blikvanger in de aula met is de ledwall van drie meter bij zes meter waar tijdens een uitvaart foto’s of video’s kunnen worden vertoond. “Nu mensen bijna dagelijks foto’s nemen met hun smartphones neemt het visuele aspect ook een steeds belangrijkere plaats in binnen het proces van afscheid nemen. Met de ledwall willen we daar op inspelen”, vertelt Rumo Verstappen.
“Ook in de koffieruimtes kunnen de mensen nog napraten bij foto’s op enkele televisieschermen. In het comfort van de aula omgeven door een rustgevende tuin kunnen families de tijd nemen om in hun eigen tempo afscheid te nemen van hun dierbare. Dat is belangrijk omdat de plechtigheid het startpunt is van een nieuwe fase in hun leven, een leven zonder hun dierbare.”
Groene omgeving
De nieuwe aula in Beerse is voorzien van veel glaspartijen waardoor de bezoekers een uitzicht hebben op de groene omgeving en een waterpartij in het gebouw. Op het gelijkvloers is er een koffieruimte voor in totaal 130 personen. Op een overdekt terras kunnen nabestaanden eventueel een welkomstdrink nemen. Vooraan het nieuwe pand is er een parking voor in totaal 45 auto’s.

Steven Verstappen, de broer van Rumo, blijft aan het roer staan van de vestiging in Beerse. Verstappen Uitvaartzorg heeft ook vestigingen in Geel, Merksplas, Kasterlee, Lichtaart en in Turnhout. De aula’s in Geel, Lichtaart en Turnhout bieden zitplaatsen aan respectievelijk 200, 175 en 50 personen.
“Met de nieuwe aula in Beerse schrijven we een volgend hoofdstuk van een verhaal dat zo’n 65 jaar geleden begon. Mijn nonkel Jef Verstappen, koster-organist, startte destijds op in Beerse, maar breidde de activiteiten al snel uit naar Merksplas en Geel. Ikzelf ben al vanaf mijn 21ste actief in het bedrijf”, legt Rumo Verstappen uit. “Vandaag hebben we vestigingen op zes locaties in de Kempen, maar nog steeds staat onze persoonlijke aandacht voorop.”