Nieuws Kempen Voka: “Federale regering tegen 21 juli en niet wachten tot na de zomer”

Voka: “Federale regering tegen 21 juli en niet wachten tot na de zomer”

Voka: “Federale regering tegen 21 juli en niet wachten tot na de zomer”

KEMPEN/MECHELEN – De bedrijven in de regio Mechelen en Kempen gaan ook volgend jaar uit van omzetverlies door de coronacrisis. Ze verwachten bijna 20 procent minder omzet dan vóór de crisis. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Tom Laveren van Voka dringt aan op een snelle regeringsvorming.

“We moeten nu weg van het ad hoc crisisbeheer. Er is een robuuste federale regering nodig. Niet na de zomer, maar ten laatste over twee maanden. Tegen 21 juli”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.

De recentste enquête van Voka peilt naar de verwachtingen en projecties van de ondernemers in Kempen en Mechelen. Daaruit blijkt dat 1 op 5 ondernemers denkt dat ze in 2021 even goed of beter zullen presteren dan vóór de uitbraak van de coronacrisis. Maar een veel groter deel van de ondernemers, 61 procent, verwacht een minder fraai 2021. Door de band genomen rekenen ze op bijna 20 procent minder omzet.

– 20%

Tom Laveren

“Hoewel een groot deel van de bedrijven zich robuust toont en veel teams binnen bedrijven alles op alles zetten, zal de crisis veel langer aanslepen dan eerst gedacht”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Daarom zijn extra maatregelen nodig om de economische activiteit sneller op te krikken. Ook maatregelen voor de langere termijn. Hoe vermijden we bijvoorbeeld dat er vanaf het najaar geleidelijk aan meer bedrijven herstructureren of verdwijnen, met jobverlies tot gevolg? Hoe vermijden we een nieuwe lockdown bij toekomstige besmettingen? Hoe vrijwaren we onze export? En hoe gaan we om met een dreigende brexit zonder akkoord?”

21 juli

Voor Voka is er op die vlakken te weinig initiatief vanuit de politiek. “We mogen meer verwachten”, zegt Laveren. “Er is een robuuste federale regering nodig. Ten laatste over twee maanden, tegen 21 juli, zouden we toch mogen verwachten dat er een federale transformatieregering komt; een ploeg met een goed afgelijnd en cruciaal transformatieproject. De onderhandelingen over een nieuwe regering over de zomer tillen en wachten tot september is geen optie.”

Reageer op dit bericht

Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Kempen

COLUMN: Alles tech!

Elke vrijdag geeft redacteur Dorien haar zinnige, onzinnige of eigenzinnige kijk op de voorbije week. Wat deze week begon met… Lees meer

Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer