Volgens Voka Mechelen-Kempen is het hoge aantal verloren jobs geen volledige verrassing. “Bedrijven geven het zelf aan”, zegt Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen. Uit hun meest recente bevraging blijkt dat één op de vier bedrijven in de regio een herstructurering overweegt in de komende zes maanden. “Alle signalen staan op rood. In 2024 was er al het faillissement van Van Hool. Maar ook dit jaar is een negatief record in zicht”, aldus Brillouet. De mogelijk 70 jobs bij Mora komen hier nog bovenop.
De organisatie wijst de combinatie van hoge loonkosten en hoge energieprijzen aan als belangrijke oorzaken. “De voorbije drie jaren zijn de lonen, door de automatische indexering, zo’n 20 procent gestegen. Dat in combinatie met de energieprijzen die in ons land structureel hoger liggen dan in de buurlanden”, stelt Brillouet. Deze factoren tasten de buffers van bedrijven aan, met de huidige jobverliezen tot gevolg. De sterke aanwezigheid van maakindustrie in de Kempen, normaal een troef, maakt de regio nu extra kwetsbaar.
Oproep aan burgemeesters
Voka Mechelen-Kempen doet een dringende oproep aan de 39 burgemeesters in de regio om actie te ondernemen. Concreet vraagt de organisatie om gezamenlijk te ijveren voor Europese investeringssteun voor grotere bedrijven. “25 gemeenten in Vlaanderen krijgen via Europa investeringssteun voor grotere bedrijven. Daar zit geen enkele gemeente in onze regio bij. In de periode vóór 2022 was dat wel het geval”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “We vechten voor elke job.”
De Europese steunkaart, die bepaalt welke regio’s in aanmerking komen voor deze steun, wordt in 2028 herzien. De huidige kaart is geldig tot eind 2027. De Vlaamse regering zal een nieuw voorstel indienen, waarbij gekeken wordt naar criteria zoals het aantal werkzoekenden, beschikbaarheid van bedrijventerreinen en de bruto toegevoegde waarde. De steun focust voornamelijk op de transitie naar een duurzame en klimaatvriendelijke economie.