voka mechelen-kempen Ondernemers coververhaal met nieuwe voorzitters Ronny Van Broekhoven, oud-voorzitter Jan Scheirs en gedelegeerd bestuurder Tom Van Laveren-foto joren de weerdt Tom Laveren. Foto Joren De Weerdt

Voka Mechelen-Kempen is hoopvol over toekomst: “6.000 mensen extra aan de slag in regio in half jaar tijd”

REGIO - 384.000: zoveel mensen zijn er op dit moment aan de slag in de regio Mechelen-Kempen, een record volgens Voka. In een half jaar tijd zijn er 6.000 mensen extra aan het werk gegaan. "Een opsterker voor onze economie. Voor het eerst sinds de inval in Oekraïne geeft onze conjunctuurbarometer nu ook een trendbreuk aan. Zeker tot en met de zomer is er een voorzichtige aantrekking van onze economie", stelt directeur Tom Laveren.

Voor het eerst zijn er in de regio Mechelen-Kempen 384.000 mensen aan de slag, een record zo blijkt. De data komt van het Steunpunt Werk en is geanalyseerd door Voka Mechelen-Kempen. In zes maanden tijd zijn er zesduizend mensen bijgekomen. "De lichten staan nog niet op groen. Maar ze gaan wel van rood naar oranje. Zo toont onze conjunctuurbarometer", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

LEES OOK. Ondernemers zoeken en vinden de perfecte match om hun bedrijf te boosten

"Met die barometer kunnen we drie tot zes maanden vooruitkijken in de tijd. En die vooruitblik is eindelijk positiever. De verkoop van personenauto’s ligt in onze regio nu 10% hoger dan 1 jaar geleden. Het aantal bouwvergunningen ligt 7% hoger dan gemiddeld. Al zien we daar dat we dat tempo niet volhouden tot aan de zomer. We hopen dus volop: wind mee. Maar we zijn er nog zeker niet."

LEES OOK. Voka Mechelen-Kempen ziet lichte daling in aantal nieuwe starters: “De hoge loon- en energiekosten drukken hun stempel”

110.000 mensen aan de zijlijn

Laveren licht ook de andere kant van de medaille toe. "110.000 mensen staan aan de zijlijn. Mensen die niet actief op zoek zijn naar werk. Het is een diverse groep, maar we moeten zeker een deel van die mensen terug op de ardbeidsmarkt krijgen. Pak een willekeurige gemeente in onze regio en je moet vaststellen dat 20 tot 25 procent van de beroepsbevolking, niet op zoek is naar werk: dat is gewoon teveel, dat is gewoon onhoudbaar", aldus Laveren.

LEES OOK. Kempense bedrijven hadden nooit zoveel vacatures

Laveren pleit ervoor om te kijken naar de uitkeringen, die volgens hem in ons land oneindig zijn. "Neem nu Frankrijk, Duitsland en Nederland. Daar stopt de uitkering na ongeveer twee jaar, afhankelijk van hoe lang je al hebt gewerkt", zegt hij. "We kunnen nit meer achterblijven, daar pleiten we dan ook voor."

LEES OOK. Voka Mechelen-Kempen wil hervormingen: “Het moet dit jaar gebeuren”