Nieuws Kempen Voka wil snel actieplan voor heropstart economie

Voka wil snel actieplan voor heropstart economie

Voka wil snel actieplan voor heropstart economie

Voka dringt er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de Exit-expertengroep op aan om snel een actieplan op te stellen. Dat plan moet ervoor zorgen dat onze economie in fases en in alle veiligheid kan heropstarten.

“We zien dat andere Europese landen hun economie geleidelijk heropstarten. Als exportland kunnen we niet achterblijven en concurrentiekracht verliezen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Kempen-Mechelen.

Enquête

Uit de enquête van de Voka-Kamer in Mechelen en Kempen bleek eerder deze week dat zo’n 30 procent van de bedrijven in de komende 10 dagen de activiteiten wil heropstarten of uitbreiden. Ook uit de vele contacten met ondernemers blijkt dat ze zo snel mogelijk weer aan de slag willen en ook bereid zijn verder te investeren in bijkomende gezondheidsmaatregelen. “Als we wachten met de heropstart of deze niet goed uittekenen, komen de fundamenten van onze economie in gevaar”, zegt Tom Laveren.

Exportland

Voka ziet landen als Duitsland al exitstrategieën uitschrijven en bespreken. In Oostenrijk, Denemarken en Tsjechië versoepelt de overheid de regels. Vlaanderen is een exportregio: meer dan 80 procent van het BBP gaat naar buitenlandse markten. “Er gaat vandaag terecht veel aandacht naar de binnenlandse vraag en de gezinsbestedingen. Maar de motor van onze economie is de export. We moeten onze economie snel en slim heropstarten, om onze Vlaamse tewerkstelling en economie te verzekeren”, aldus Laveren.

Aangepaste strategie

Daarom dringt Voka aan om ook snel werk te maken van een nieuwe en aangepaste strategie voor de export en het aantrekken van buitenlandse investeringen. Dit moet gebeuren op Vlaams niveau, maar ook op federaal en Europees niveau.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.