Nieuws Kempen Vrachtwagens straks rond het centrum van Baarle in plaats van erdoor

Vrachtwagens straks rond het centrum van Baarle in plaats van erdoor

Vrachtwagens straks rond het centrum van Baarle in plaats van erdoor

© Provincie Antwerpen

© Provincie Antwerpen

Over enkele jaren kunnen vrachtwagens op de drukke verkeersas Turnhout-Tilburg rond het toeristische centrum van Baarle-Hertog/Nassau rijden in de plaats van erdoor. De plannen voor een ringweg zijn al enkele decennia oud maar nu komt er schot in de zaak. Het provinciebestuur van Antwerpen werkte een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) uit dat eerstdaags in het Staatsblad verschijnt. Dat biedt een ruimtelijk kader voor de rondweg.

In de Vlaamse gemeente Baarle-Hertog en de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau rijdt het zware vrachtverkeer al een hele tijd door het centrum. Daar zorgen de smalle straten voor bijzonder veel verkeershinder, veroorzaakt door kruisende vrachtwagens. In samenwerking met de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de gemeentebesturen van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau werd door het Antwerps provinciebestuur een oplossing gezocht en gevonden: een rondweg rond beide gemeenten. Het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan om de rondweg mogelijk te maken werd recent goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Lijdensweg
Gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening Luk Lemmens legt de moeizame totstandkoming van het PRUP uit: “De geplande rondweg ligt zowel op Nederlands als op Vlaams grondgebied. In geen van beide landen liet het gewestplan een nieuwe weg toe, daarom moest in beide provincies een nieuw plan uitgewerkt worden. Aan Nederlandse zijde werd de procedure al een tijd geleden afgerond. In de provincie Antwerpen kregen burgers en overheden de kans om hun opmerkingen mee te geven en hebben we nu ook ons PRUP kunnen afronden.”

De provincie Antwerpen ziet er in het nieuwe PRUP op toe dat er bij de aanleg van de rondweg ook de nodige aandacht is voor de inpassing van de weg in het landschap. Zo zullen er bomen en struiken worden aangeplant en wordt ervoor gezorgd dat de percelen langsheen de weg goed bereikbaar blijven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer