C-Smart

C-Smart laat Smart City-tools verzamelen

C-Smart, de afgeslankte versie van het vroegere Cipal in Geel, laat een platform bouwen dat her en der opgestarte initiatieven rond duurzaamheid samenbrengt. Door de versnipperde gemeentelijke oplossingen te verzamelen, kunnen ze meer impact hebben op de maatschappij. Hiervoor sloot C-Smart een raamcontract af met het consortium Smartville.

 

Smartville is een samenwerking van Cegeka, Crescent, Cipal Schaubroeck en Belfius-dochter The Studio. Ook andere kleinere onderaannemers zullen meewerken aan het platform. Begin maart moet dit klaar zijn.

Bonus/ malus

De Smart City-oplossingen die verzameld zullen worden, hebben allemaal een logica van incentivering in zich. Kurt Erauw van C-Smart legt uit: "De ervaring leert dat projecten rond duurzaamheid beter werken als er een beloningssysteem aan vast hangt, voor burgers, inwoners, schoolkinderen. Wie de doelstellingen mee ondersteunt, krijgt een beloning. Het Bike2School-project van IOK is hier een goed voorbeeld van."

Brede implementatie

"Met het platform verzamelen we de veelheid aan projectjes, en delen we kennis met veel lokale overheden. Zo krijgen ze een duurzame en brede implementatie. Vanuit onze leden bleek er veel interesse."  Het idee kan ook ingezet worden om sociaal onwenselijk bedrag te bestraffen. Als meer en meer projecten op het platform worden geïmplementeerd, stijgt de economische relevantie ervan en wordt het een reële hefboom, bijvoorbeeld bij sluikstorten of bij snelheidsovertredingen."

Cipal wordt C-Smart

Cipal is doorheen de jaren geëvolueerd van een softwarebedrijf voor de overheid naar een dienstverlenende organisatie. "De voorbije jaren heeft Cipal een belangrijke transformatie ondergaan. Vroeger maakten we software voor onder andere bevolkingsregisters. Toen beslist werd om de ontwikkeling te privatiseren, zijn de technische medewerkers meegegaan naar de dochter-, kleindochter- tot 'verre nichten'-bedrijven van Cipal. Vandaag werken er - alles samen - terug meer dan 500 medewerkers bij de autonome ondernemingen binnen de Cipalgroep." Intussen is Cipal - als C-Smart - enkel nog actief als dienstverlenende organisatie in openbare aanbestedingen en informatieveiligheid. Er werken nog een tiental mensen.

Om het imago van Cipal te boosten, kreeg het de nieuwe merknaam 'C-Smart'. "Onze dienstverlenende vereniging is als het ware Cipal 2.0,  een dynamisch team dat de koe bij de horens vat, ook bij 'Smart City'-projecten", besluit Erauw.