De Casa medewerkers waren mogen voor de laatste maal op het bedrijf De Casa-medewerkers waren mogelijk voor de laatste maal op het bedrijf. © Marc Peeters

Weinig hoop op goede afloop na personeelsvergadering bij Casa: “Van de parking rijden was zwaar voor sommigen”

Het blijft koffiedik kijken of er nog een overnemer gaat gevonden worden voor de failliete winkelketen Casa. Dat bleek dinsdagochtend tijdens een personeelsvergadering op de hoofdzetel in Olen. De bonden beseffen dat de kans op een positieve afloop klein is.

De parkings rond het distributiecentrum van Casa in Olen stonden dinsdagvoormiddag nog een keertje vol. De curatoren en de vakbonden hadden de meer dan 540 ondertussen ontslagen medewerkers van de winkelketen uitgenodigd voor een informatievergadering. De Nederlandstalige werknemers werden het eerst ingelicht. Daarna werd de vergadering nog eens overgedaan in het Frans.

Samen met de vergadering organiseerden de curatoren ook een moment waarop medewerkers die zaken van het bedrijf in bruikleen hadden, zoals telefoons, een laptop of een bedrijfswagen, die terug konden overhandigen. “Toch wel emotionele details”, weet Wim De Jonghe, gewestelijk secretaris van het ABVV.

“In dezelfde adem hebben de medewerkers die nog persoonlijke zaken op het werk hadden liggen de kans gekregen om die op te halen. Een foto van je kinderen op je bureau, een kledingstuk in je locker, dat soort dingen. Daarbij vallen uiteraard tranen. Ook het verlaten van het gebouw of het vertrekken op de parking was voor sommigen een harde noot om te kraken. Zeker voor wie hier lang heeft gewerkt en beseft dat een terugkeer er wellicht niet mee in zit.“

Op de parking heeft haast niemand zin in een gesprek. “We hebben tijdens de vergadering eigenlijk niet veel gehoord dat we nog niet wisten”, klinkt het. “Wie gehoopt had dat er gunstig nieuws zou zijn in de richting van een gehele of gedeeltelijke verderzetting van de activiteiten kwam van een kale reis terug. Daarover is helemaal niets gezegd. De hoop is stilaan vervlogen.”

De aankondiging van het faillissement, nu bijna twee weken geleden, was vooral verrassend voor de mensen die tewerkgesteld waren in de winkels van Casa. Op de werkvloer in het distributiecentrum in Olen was het besef dat het echt niet goed ging met het bedrijf een stuk duidelijker voelbaar.

Stock

“De curatoren hebben de vergadering geopend en nog eens uitgelegd wat er de voorbije week is gebeurd”, vertelt Mary-Anne Smeets van BBTK Limburg, die de meeting heeft gevolgd. “Zo is er hard gewerkt aan de inventarisatie van de stock.”

“Ook de VDAB is aan het woord geweest om meer uitleg te geven over de administratieve afhandeling van het faillissement en de maatregelen die nog worden genomen om de mensen te begeleiden in de zoektocht naar een nieuwe baan.” Samen was het veel informatie om op te nemen tijdens een meeting van een uurtje.

“Zeker de mensen die al wat dichter bij hun pensioen zitten, hebben nog heel wat vragen over hun specifieke situatie”, beseffen de bonden. “Of ze nu lid waren van de vakbond of niet, deze mensen zullen de nodige individuele hulp krijgen om alles administratief geregeld te krijgen.”