Wereldprimeur: BCTN neemt eerste waterstofschip op in reguliere lijndienst

MEERHOUT - Na een retrofit traject van anderhalf jaar werd één van de bestaande schepen uit de vloot van BCTN omgevormd naar een zero-emission barge.

Samen met de partners Nike, Future proof shipping en Air-Liquide zal het schip "H2 Barge 1" vanaf begin juni ingezet worden in een reguliere lijndienst tussen Rotterdam en Meerhout. Hierdoor zal er jaarlijks bijkomend 2000 ton CO² bespaard worden.  Daarbij komt ook nog een voordeel dat deze barge veel stiller is dan een reguliere barge.

"BCTN heeft al een aantal jaren de weg naar zero-emission ingezet.  Dit wordt ingegeven door onze klanten die ons continu inspireren en motiveren waardoor we de lat telkens hoger dienen te leggen" zegt David Huybrechts, general manager voor BCTN België. “Op dit ogenblik pionieren we en we onderzoeken hoe we in de toekomst de weg naar zero-emission verder bewandelen - een combinatie van batterijschepen en waterstofschepen , elektrische kranen, elektrische- en waterstof trucks zullen hierbij ingezet worden om op korte termijn onze doelstellingen inzake duurzaamheid te behalen.  Dit past allemaal in onze eigen bedrijfsdoelstelling maar uiteraard ook in een green-deal-doelstelling van Europa en Vlaanderen. Wij willen hierin een voortrekkersrol spelen, maar dit kan uiteraard enkel slagen met de support van sterke partners.”