GILS DISTIL Kristof Gils toont een fles Brutus Rum. — © Tommy Maes

Wezelse Gils Distilleries brengt Kempense rum op de markt

Stokerij Gils Distilleries uit Mol-Wezel heeft sinds kort een onvervalste rum uit de Kempen op de markt. De Brutus Rum is na de vermaarde Dragon Gin de tweede drank in het assortiment van Kristof Gils. “Na twee jaar rijpen op eiken vaten is de rum volledig op smaak”, vertelt hij.

Kristof Gils begon in 2020 met zijn stokerij Gils Distilleries. “Wat begon als een hobby tijdens de corona-lockdown, is een beetje uit de hand gelopen”, vertelt hij met een knipoog. “Ik heb zelf een scheikundige achtergrond en ben daarnaast ook heel gefascineerd door smaken. Met mijn stokerij combineer ik beide passies door kwaliteitsproducten met unieke smaken te ontwikkelen.”

Als eerste product bracht Kristof in de loop van 2020 de Dragon Gin uit. Dat is een kruidige maar frisse gin die ontstond uit een unieke combinatie van klassieke westerse ingrediënten met oosterse kruiden. De Dragon Gin viel al snel in de smaak, want in 2022 werd de drank bij de World Gin Awards verkozen tot beste London Dry Gin van België.

Ondertussen heeft Gils Distilleries het assortiment uitgebreid met een tweede drank: de Brutus Rum. “De rum heb ik twee jaar geleden gedistilleerd op basis van rietsuikermelasse en vervolgens laten rijpen op eiken bourbonvaten”, vertelt Kristof. “Het gaat om een batch van in totaal drie vaten, goed voor ongeveer 1.500 flessen van 50 cl. Na twee jaar rijpen is de rum volledig op smaak. Het resultaat is een zachte spiced rum met een unieke kruidencombinatie en toetsen van caramel. Het is ook een volledig Kempense rum, want op de melasse na gebruik ik enkel lokale ingrediënten. Binnenkort begin ik aan de nieuwe batch die over twee jaar moet klaar zijn.”

De Brutus Rum vervoegt de Dragon Gin in het assortiment. — © Tommy Maes

De Brutus Rum is net als de Dragon Gin verkrijgbaar bij verschillende detailzaken in de streek, onder meer bij Huis Hardies in Mol en Prik & Tik. Ook op de webshop van Gils Distilleries kun je de Brutus Rum bestellen. “In aanloop naar de feestdagen komen er ook cadeaupakketjes uit met bijvoorbeeld een glas. Dat is nu al het geval bij de Dragon Gin. Tijdens de feestdagen zijn die pakketjes heel populair”, zegt Kristof.

Ook voor de toekomst heeft Gils Distilleries nog nieuwe recepten in het verschiet. “Momenteel heb ik al een eigen whisky gedistilleerd, maar die moet drie jaar rijpen op vat”, vertelt hij. “In de loop van 2026 verwacht ik de whiskey uit te brengen. Daarnaast werk ik ook samen met bierbrouwers om bierbrand te produceren. Bierbrand is een distillaat dat vergelijkbaar is met whisky, maar wel de kenmerken van het basisbier bevatten zoals hop en eventuele kruiding. Wellicht komt er een bierbrand in de nabije toekomst op de markt. Daarnaast wil ik nog verder nieuwe smaken ontwikkelen.”

http://www.gilsdistilleries.com