Nieuws Kempen Whiskyclub Cupam Amicas lanceert eigen whiskybier: “De smaak van whisky komt in afdronk tot uiting”

Whiskyclub Cupam Amicas lanceert eigen whiskybier: “De smaak van whisky komt in afdronk tot uiting”

Werner De Bie, Patrick Van Tillo, Koen Van Mechelen en Peter Van Glabbeek toosten op het succes van hun whiskybier Cupam Amicas. — © Bart Van den Langenbergh

Whiskyclub Cupam Amicas lanceert eigen whiskybier: “De smaak van whisky komt in afdronk tot uiting”

De whiskyclub Cupam Amicas uit Lille lanceert een eigen whiskybier. Het gaat om een donker bier met een alcoholpercentage van 10% en een verfijnde whisky-afdronk. “Per liter bier dat gebrouwen is bij Thuisbrouwerij FloRik in Wechelderzande zit een paar milliliter Schotse whisky”, zegt Peter Van Glabbeek, een van de leden van Cupam Amicas.

Whiskyliefhebbers die graag bier drinken en omgekeerd, moeten zeker eens het whiskybier van Cupam Amicas proeven. De whiskyclub die begin 2020 werd opgericht met staminee De Crawaett in Lille als uitvalsbasis, surft mee op de populariteit van de whiskybieren. Het gerstenat van Cupam Amicas, wat zo veel betekent als whiskyvrienden, is een infused bier. Dat betekent dat er rechtstreeks whisky is toegevoegd.

“De voorbije jaren zijn de whiskybieren heel populair geworden”, vertelt clublid Peter Van Glabbeek (58), tevens uitbater van De Crawaett. “We zijn daarom naar thuisbrouwerij FloRik in Wechelderzande gestapt met de vraag om voor ons ook zo’n whiskybier te maken. Het bier zelf bestond al, maar we hebben daar een geturfde, Schotse whisky van tien jaar oud aan laten toevoegen. Het eerste proefbrouwsel was niet goed gelukt omdat er te veel whisky in zat en ook niet de juiste gist gebruikt werd. Maar het eindresultaat mag er echt wel zijn nu. Per liter bier is er slechts een paar milliliter whisky toegevoegd. Dat geeft een mooi uitgebalanceerd bier waarvan de smaak van de whisky vooral in de afdronk tot uiting komt.”

Clublogo op etiket

De Lilse whiskyvrienden hebben in totaal twintig bakken bier, of 160 liter whiskybier, laten brouwen. Vooral in flesjes van 33 centiliter, maar ook in grotere flessen van 75 centiliter. Voor een brouwsel zijn in totaal twee flessen whisky gebruikt.

“We zijn met dit bier ook gestart om de clubkas te spijzen omdat we de voorbije twee jaar door de coronacrisis nog maar weinig activiteiten hebben kunnen organiseren”, legt Koen Van Mechelen (55), van Cupam Amicas uit. Hij ontwierp ook het clublogo, dat prijkt op het etiket van het bier. “Het was de bedoeling om ons bier zondag op de jaarmarkt in Lille voor te stellen, maar dat evenement kan ook niet doorgaan.”

Het whiskybier staat voortaan op de kaart bij De Crawaett en kost 5,5 euro per flesje. Bij de leden zelf kan het bier aan 3,5 euro per flesje worden aangeschaft.

350 flessen

Werner De Bie (52) is voorzitter van de whiskyclub en zelf ook een grote liefhebber. “Mijn voorliefde voor whisky is gestart aan de toog en stilaan ben ik ook beginnen te proeven. Ik ben al zeven jaar verzamelaar en heb thuis intussen 350 flessen staan, vooral Schotse en Japanse merken”, legt Werner De Bie uit. “Intussen zijn we al twee keer naar Schotland geweest om whisky’s te gaan proeven, onder meer op het eiland Islay.”

Liefhebber Patrick Van Tillo (56) maakt de harde kern van Cupam Amicas compleet. “Het is de bedoeling om per jaar zes whiskyproeverijen te doen. In de voorbije twee jaar hebben we acht proefavonden achter de rug”, vertelt Patrick Van Tillo. “Onze club mag maximaal twintig leden tellen. We zitten al aan negentien leden, er mag er dus nog maar eentje bij. Onze leden zijn zowel mannen als vrouwen, waarvan de leeftijd schommelt tussen de 30 en 63 jaar.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.