AnnCheckmate-152

Wordt Ann Van den Borne de strafste onderneemster van de Kempen? “Ik dook er vol enthousiasme en naïviteit in”

De zoektocht naar dé strafste onderneemster van de Kempen nadert zijn ontknoping. Made in Kempen en Gazet van Antwerpen stellen deze week de vijf genomineerden voor. Vandaag: Ann Van den Borne van Checkmate en Het Kempen Kollektief uit Oud-Turnhout.

Als 26-jarige waagde Ann de sprong: na haar studies en enkele jaren ervaring bij eventbureaus richtte ze haar eigen eventbureau Checkmate op. “Ik ben er vol enthousiasme en naïviteit ingedoken”, lacht ze. “In het bureau waar ik toen werkte, beheerde ik events van A tot Z en ik dacht genoeg te hebben gezien om het zelf te kunnen. Daar ben ik snel op moeten terugkomen, want ik kende niks van boekhouden, business plannen, wetgeving of sales dus ik heb alles al doende moeten leren.”

Lees ook: Wordt Nele Maris de strafste onderneemster van de Kempen? “Ik ben van kleins af gewoon dat alles kan”

Zeventien jaar later kent Ann de kneepjes van het vak en groeide haar bedrijf uit tot een grote speler in de niche van vrouwenevents, met klanten als Flair, LolaLiza en Wijnegem Shop Eat Enjoy.

Het Kempen Kollektief

In 2023 richtte ze ook Het Kempen Kollektief op, een netwerk voor ondernemende vrouwen dat een vijftal keer per jaar samenkomt. “Tijdens covid heb ik lang alleen gewerkt en voelde ik een grote drang naar verbondenheid en contact met gelijkgestemden. Ik bracht zes ondernemende Kempen-madammen samen, zodat we onze zorgen en successen konden delen. We merkten dat dezelfde nood ook bij anderen heel hoog was. Voor creatieve ondernemers is het vaak moeilijk om aansluiting te vinden bij de ‘corporate’ netwerkorganisaties. Daarom stampten we zelf iets uit de grond en dat bleek een schot in de roos.”

Lees ook: Wordt Karen Vanhoren de strafste onderneemster van de Kempen? “Het draait niet alleen om technologie, maar ook om mensen”

“Ik hoor in dit netwerk vaak dat mijn ondernemerstraject inspirerend is. Ik kreeg zoals elke ondernemer te maken met tegenslagen, maar vond op de een of andere manier altijd de veerkracht en energie om door te gaan. Ik heb mezelf en mijn bedrijf ondertussen verschillende keren heruitgevonden, om creativiteit en kwaliteit te kunnen blijven bieden in een snel veranderende event-markt.”

Ondernemen als vrouw

“Toen ik startte, merkte ik dat het niet simpel was om serieus genomen te worden als jonge vrouw. Ik deed me vaak ouder voor, kleedde me heel zakelijk en durfde mijn ervaring wel eens wat aan te dikken”, getuigt Ann. “Het was soms knokken. Op netwerkevents word je als vrouw bijvoorbeeld vaak weggeduwd door het ellebogenwerk van mannelijke concullega’s met profileringsdrang. Gelukkig leerde ik met de jaren mijn eigen waarde beter kennen en sta ik heel wat steviger in mijn schoenen. En of dat nu hoge hakken of sneakers zijn, ik blijf nu altijd mezelf en voel me zakelijk sterker dan ooit. Ik ben dan ook heel dankbaar voor deze nominatie.”

Stemmen op Ann of een van onze andere straffe onderneemsters kan nog tot en met 3 maart via www.made-in.be/strafste-onderneemster.