Bedrijven en kunst. Zeker in tijden van crisis is dit niet altijd een makkelijke link. Würth Belux gaat daar evenwel onverminderd op door. Met de tentoonstelling rond de Molse kunstenares Silvia Bonotto wordt een jarenlange traditie binnen Würth verder gezet.
Würth heeft als internationale verdeler en monteur van bevestigingsmaterialen een wereldwijde reputatie. De groep verdeelt vandaag meer dan 100.000 producten in nagenoeg alle landen van de wereld. Het concern is gegroeid uit de kleine schroevenhandel die de vader van Reinhold Würth opzette in Künzelsau, in het zuiden van Duitsland. Dochter Bettina Würth heeft ondertussen de leiding over het concern overgenomen maar Reinhold Würth stuurt het bedrijf nog altijd mee aan.
Würth Belux heeft vanuit Turnhout de sterke expansie van de groep gevolgd en is in al die jaren uitgegroeid tot een bedrijf met vandaag meer dan 400 werknemers. Würth Belux tekent voor een omzet van pakweg 65 miljoen euro. 50.000 ondernemingen en particulieren zijn ondertussen klant aan huis bij Würth. Ofwel in Turnhout ofwel in een van de 30 lokale vestigingen. Würth levert bevestigingsmaterialen, ankers, pluggen, onderhouds-, lijm- en kitproducten, perslucht- en handgereedschappen, beschermingsmiddelen, werkplaatsuitrustinngen enz.
“Wij zijn in de Belux vooral gegroeid door onze strategie van divisiestructuren, specialisatie en segmentatie,” zegt bestuurder Peter Van Etten. “Van een algemene handel in montage- en bevestigingsartikelen zijn we geëvolueerd naar gespecialiseerde divisies met eigen klantengroepen zoals de autosector, de metaal, hout, cargo, de bouw enz.”
Van Etten steekt niet weg dat ook Würth lijdt onder de aanhoudende crisis. De klap die sinds 2008 geïncasseerd werd is nog altijd niet helemaal verwerkt. Vandaar ook de volgehouden besparingsinspanningen. Ook in België en Nederland.
Toch worden de inspanningen om de brede omgeving van het bedrijf in contact te brengen met kunst volgehouden. “Het is altijd de uitdrukkelijke wens geweest van Reinhold Würth om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Zelf is hij een enthousiaste verzamelaar van kunst geweest. Hij bracht er meer dan 16.000 bijeen. Daaronder werken van oa. Andy Warhol, Camille Pissaro, Edvard Munch, Emil Nolde, Victor Vassarely enz. Die worden sinds 1991 opengesteld voor het brede publiek. We gebruiken daartoe onze fabrieken. Zoöok in Turnhout waar wij een eigen kunstforum hebben. Dat is permanent toegankelijk voor onze personeelsleden en voor het brede publiek.”
Daarnaast organiseert Würth Belux ook geregeld tentoonstellingen voor lokale kunstenaars. Zoals nu voor Silvia Bonotto. Deze tentoonstelling loopt parallel aan de Würth-tentoonstelling uit de verzameling van Tomi Ungerer.
Praktisch: de tentoostelling loopt nog tot 28 april e.k. Het forum aan de Everdongenlaan 29 in Turnhout is open van 10 tot 17 uur, behalve op feestdagen. Toegangsprijs: 2 euro.