turnova

Zelfs Turnova steekt niet uit boven Corona

TURNHOUT – Ook de geplande opening van Turnova heeft te lijden onder de Corona-pandemie. Dit weekend was stond een feestelijke opening voorzien van het nieuwe woon- en winkelproject in het hart van de stad. Maar door de nieuwe Corona-richtlijnen die de overheid vandaag heeft uitgevaardigd, verhuist het officiële gedeelte naar een datum in juni. De winkels gaan wel open.

Het Turnhoutse Corona-kernteam met vertegenwoordigers van de diensten Gezondheid, Noodplanning, Communicatie en de burgemeester, zag zich vandaag genoodzaakt om het openingsweekend voor Turnova drastisch in te perken na de nieuwe richtlijnen van de overheid. Omdat ook veel internationale gasten hebben afgezegd, heeft de privépartner het officiële gedeelte op vrijdagavond verplaatst naar een datum in juni. Het shoppingweekend op zaterdag en zondag gaat wel gewoon door, met een aangepast programma voor de activiteiten. De winkels in het centrum en op Turnova zijn open.

Alle animatie die voor het openingsweekend werd voorbereid door de academies, wordt geschrapt, zowel in de winkelpanden en kijkappartementen als op de Kunstencampus zelf. Daarmee volgen de academies de richtlijn van het Ministerie van Onderwijs die vastlegt dat scholen zich tot en met 31 maart moeten beperken tot hun kerntaak: lesgeven.

De maatregelen voor het openingsweekend kunnen op elk moment nog bijgestuurd worden als er nieuwe adviezen worden gegeven.

Realisatie

Er was nochtans wel wat te vieren. Na een parcours van meer dan 20 jaar en jarenlange bouwwerken is de herbestemming van de oude fabriekssite van drukkerij Brepols nu een feit.

Turnova ontvangt ongeveer 500 bewoners, meer dan 3000 kunstleerlingen en meer dan 500 werknemers. Zij gaan aan de slag in 40 winkel- en horeca-units, een viersterrenhotel met 96 kamers, kantoorruimtes en de stedelijke Kunstencampus. Grote ketens zoals Albert Heijn, Action, AS Adventure, Kentucky Fried Chicken en VanHaren hebben een filiaal gereserveerd in Turnova. Maar er is ook plaats voor lokale ondernemingen, waaronder een bakkerij, een slagerij en een kledingboetiek.

De stad pareert dan ook de kritiek dat de komst van Turnova negatief zou zijn voor de Turnhoutse retail. “Dit is geen apart winkelgebied, het verbindt juist de eerder versnipperd geraakte winkelstraten terug met elkaar, over de Grote Markt heen”, stelt burgemeester Paul Van Miert. De hoofdstad van de Kempen maakt naar eigen zeggen met Turnova een statement “waarmee de kleinste van de dertien Vlaamse centrumsteden definitief zijn calimero-imago van zich afgooit”.