Lien Van Elsacker (Koek & Bak) houdt een desembrood vast, naast boer Gert De Cock (deVeldstraat), met kratten verse groenten op de voorgrond. © kma

Zoerselse bioboerderij en desembakkerij bundelen krachten in korte keten

De nieuwe bioboerderij deVeldstraat en ambachtelijke desembakkerij Koek & Bak, beiden uit Zoersel, slaan de handen in elkaar. Klanten kunnen voortaan groente- en fruitpakketten van de boerderij combineren met vers desembrood en gebak, af te halen bij acht punten in de brede Kempense regio.

Postelein en kervel uit de eigen tunnelserres, een grote kropsla, radijzen, ui: afhankelijk van het abonnement, zaten er heel wat vitamines in de eerste knisperverse groente- en fruitpakketten van deVeldstraat. Wat nog niet voorradig is uit eigen boerderij, wordt aangekocht via collega-bioboeren. Intussen zijn er acht afhaalpunten in de brede regio waar je de pakketten van het nieuw Zoersels biologisch tuinbouwbedrijf elke dinsdag kan afhalen. Dat gaat van Zoersel tot Zandhoven, Wechelderzande, Lille, Sint-Job en Beerse, op verschillende tijdstippen, elke dinsdag vanaf nu.

Tachtig leden

“We hebben nu tachtig leden en zijn daar heel blij mee als opstartende boerderij”, vertelt bioboer Gert De Cock (44). “Het is natuurlijk een heel team dat hier werk voor levert. Nieuwe leden zijn altijd welkom. We willen nog groeien tot het dubbele”, zegt Gert. “Dat is zeker haalbaar op de twee hectaren grond die we in de Veldstraat met De Landgenoten hebben aangekocht, dichtbij de samentuin. Ook extra coöperanten om mee de grond vrij te kopen en zo te vrijwaren voor biologische landbouw in de toekomst, zijn nog welkom. Onze teller staat nu op 44 procent, dus er is nog een dik hectare te gaan.”

Een extra troef is Lien’s ambachtelijke desembakkerij Koek & Bak uit Zoersel zich bij het verhaal heeft aangesloten. Je kan dus ook een abonnement op haar producten nemen en ze elke dinsdag op de pakkettendag afhalen. Eind vorig jaar startte Lien Van Elsacker (35) met haar ambachtelijke desembakkerij. Ze combineerde het nog met een deeltijdse job in bioboerderij De Dobbelhoeve in Schilde. “Maar ik heb een extra oven gekocht en kan me dankzij de extra verdeelpunten nu volledig op mijn ambachtelijke desembakkerij richten”, vertelt Lien.

Ik heb een extra oven gekocht en kan me dankzij de extra verdeelpunten nu volledig op mijn ambachtelijke desembakkerij richten.

Lien Van Elsacker, bakker

Sinds eind vorig jaar is haar aanbod nog verbreed, met extra soorten broden en meer gebakjes. Ze heeft ook extra afhaalpunten, nu op dinsdag op de acht afhaalpunten via deVeldstraat, woensdag thuis in Graffendonk en donderdag en vrijdag in de leuke koffiebar Papyri in Zoersel en bij Crossfit in Malle. Lien, bio-ingenieur van opleiding, werkt enkel op bestelling, zodat er geen voedselverspilling is. Op haar nieuwe website vind je alle details over de bestelmanieren, aanbod en afhaalpunten.

Brood met karakter

Bij Koek & Bak draait het om puurheid. Geen additieven, geen verborgen suikers of verbeteraars. De broden bestaan uit biologische bloem, water, grof zeezout en tijd – meer hoeft dat niet te zijn. “Ik werk met steengemalen biologische bloem van de Artemeersmolen uit Poeke van in België geteelde granen en verse hoeveboter van ‘T Lekker Koeike in Oelegem. Dankzij mijn extra oven kan ik nu dertig broden tegelijk bakken. Ook mijn aanbod aan soorten gebakjes zijn uitgebreid. Ze zijn ook te proeven in koffiebar Papyri in Zoersel en Zuni in Westmalle.”

Nog vers-van-het-veld groente- en fruitpakketten aankopen, brood of een stuk grond mee vrijkopen voor biolandbouw bij De Landgenoten, kijk op deVeldstraat.be

Nieuwsgierig naar het zuurdesembrood en gebak van Koek en Bak? Kijk op koekenbakdesem.be