Nieuws Limburg “1/4 is dood bij nieuwe lockdown”

“1/4 is dood bij nieuwe lockdown”

“1/4 is dood bij nieuwe lockdown”

Komt het tot een nieuwe lockdown zoals die van de voorbije weken, dan overleeft 1 op de 4 Limburgse bedrijven dat niet. Zo blijkt uit een nieuwe enquête van Voka Limburg. “Het is van groot belang dat iedereen de nodige veiligheidsmaatregelen blijft volgen”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

Exact twee maanden geleden ging een brede lockdown in om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. De meerderheid van de Limburgse ondernemingen (55%) steunt die beslissing van de overheid, blijkt uit de nieuwe enquête. Eén op drie Limburgse bedrijven kan zich niet vinden in de lockdown. “Begrijpelijk, want voor veel bedrijven heeft de totale sluiting te lang geduurd, en voor een aantal sectoren zoals de horeca, toerisme, luchtvaart en evenementen is er nog steeds geen perspectief.”

Intussen stelt Voka Limburg wel vast dat alle bedrijven de veiligheidsmaatregelen nauwgezet opvolgen. “Iedereen wil een heropflakkering van de epidemie vermijden, want dat zou bijzonder negatieve gevolgen hebben”, stelt Johann Leten. “Een kwart van de bevraagde bedrijven stelt dat een nieuwe lockdown voor hen de doodsteek zou betekenen. Twee op drie van de Limburgse ondernemingen (64 procent) houdt in de zomer of het najaar toch rekening met een nieuwe lockdown. Intussen gebruiken bedrijven al hun buffers op. En de faillissementen en ontslagen van de eerste golf moeten nog komen. De Nationale Bank raamt nu al 180.000 ontslagen bij werknemers en 70.000 faillissementen bij zelfstandigen. Bij een tweede golf wordt het nog dramatischer.”

“En dan moeten we het slimmer en gerichter aanpakken”, vindt Leten. “Een ruime lockdown of isolatiestrategie zoals die van de voorbije weken, waren logisch bij gebrek aan testen, maar zijn dat momenteel niet meer. Experts wijzen erop dat we inmiddels over tools als testing en tracing beschikken die we voordien niet hadden. Die moeten we volop inzetten zodat wie gezond is, kan gaan werken en de economie kan doen draaien.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.