Nieuws Limburg 1/4 ondernemers neemt minder of géén vakantie

1/4 ondernemers neemt minder of géén vakantie

1/4 ondernemers neemt minder of géén vakantie

Werk dat blijft liggen en hoge prijzen zijn de hoofdredenen om geen of minder vakantie te nemen, zeggen de Limburgse ondernemers in een bevraging. Een kwart blijft door de hogere kosten bewust dichter bij huis. En zowat een derde werkt tijdens de vakantie aan de toekomst van de zaak.

Na twee jaar coronacrisis heeft nu ook de kostencrisis een onmiskenbaar effect op de vakantiemogelijkheden van ondernemers: voor ruim 1 op de 5 Limburgse ondernemers staat er dit jaar minder dan 1 week – of zelfs geen – vakantie op de agenda. “In vergelijking met de voorbije 2 jaren zien we wel dat de Limburgse ondernemers terug wat meer en langer op vakantie willen en durven gaan”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg en initiator van de bevraging. “Vakantie dient voor meer dan 9 op 10 zelfstandigen in hoofdzaak om leuke en ontspannende dingen te doen met familie en vrienden, al gebruiken 1 op 3 ondernemers hun vakantie ook om over de toekomst van hun zaak na te denken. Voor de helft betekent vakantie dat de onderneming effectief gesloten is, slechts 6% is ‘incommunicado’.”

De zomer blijft alvast de populairste vakantieperiode voor 8 op 10 ondernemers, waarvan echter slechts 3 op 10 vasthoudt aan het bouwverlof. In de bouwsector zijn dat nog 6 op 10 bedrijven. Redenen om niet op vakantie te (kunnen) gaan? “Voor 7 op 10 ondernemers is dat werk dat blijft liggen, voor nog eens 6 op 10 de te hoge kosten en prijzen”, weet Lodewyckx. “Daarna volgen: geen inkomsten tijdens de vakantie, een beperkt vakantiebudget, geen personeel om op terug te kunnen vallen en klanten die in de kou blijven staan. Corona en gezondheidsrisico’s staan helemaal onderaan het lijstje. Voor heel wat ondernemers beïnvloedt de kostencrisis ook hun keuze van vakantiebestemming: 1 op 4 blijft in eigen land of dichter bij huis.”

“We kunnen niet genoeg benadrukken dat vakantie nemen belangrijk blijft voor iedereen, zeker in crisistijden. Heel wat ondernemers zitten namelijk op hun tandvlees en hebben nood aan rust. Om te kunnen ontspannen en tijd met familie en vrienden door te brengen, om daarna met goede moed en de nodige energie door te kunnen blijven gaan. Het is goed om te zien dat er in vergelijking met 2020 en 2021 globaal gezien weer meer vakantieplannen gemaakt worden door ondernemers, maar toch blijven er nog te veel obstakels om voluit en verdiend van een vakantie te kunnen genieten.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.