Nieuws Limburg 1/5 heeft geen twijfels bij start van eigen zaak

1/5 heeft geen twijfels bij start van eigen zaak

1/5 heeft geen twijfels bij start van eigen zaak

Naar aanleiding van de Dag van de Ondernemer, die vrijdag werd gevierd, heeft Unizo een onderzoek naar ‘het ondernemerschap’ laten uitvoeren. Daaruit blijkt onder meer dat de onzekerheid over het latere inkomen en over het sociaal statuut de voornaamste drempels zijn om een eigen zaak te starten.

Het was bij Studio Mattes in Herk-de-Stad dat Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, de resultaten van het onderzoek kwam voorstellen. Factoren die bij 533 ondervraagde ondernemers voor twijfel zorgden bij de opstart van hun zaak, waren de onzekerheid over hun inkomen (44%), het pensioen (43%), de balans werk-privé (33%), administratieve rompslomp (28%) en belastingdruk (ook 28%). Zowat 1 op 5 starters had geen enkele twijfel.

Reden om ondernemer te worden? Op één: niet meer willen werken voor een baas (38%), verworven kennis en competenties benutten (31%), autonomie over agenda en werkwijze (31%), van hobby een beroep maken (29%) en familiezaak overnemen (26%).

Van Assche koppelt er meteen een aantal voorstellen aan die de nadelen moeten minimaliseren. “We blijven hameren op een gelijkwaardig pensioen voor zelfstandigen, op meer administratieve vereenvoudiging en op een fiscaal charter”, zegt hij. “We pleiten bovendien voor een ‘ondernemersaftrek’ van 20% voor eenmanszaken die nu 50% belastingen betalen in de personenbelasting. In andere landen is dat al langer het geval.”


“Blij als een kind”

Dat de presentatie plaatsvond bij Studio Mattes was geen toeval. Het bedrijf van Charlie Martens wordt door Unizo beschouwd als toonbeeld van ondernemerschap. Het jonge ambachtelijke bedrijf slaagde er in korte tijd in om handgemaakt servies te leveren in tal van toprestaurants.
Vandaag zijn 15 van de 50 beste restaurants ter wereld klant bij de KMO in Herk-de-Stad. “Ik kan elke dag creatief zijn als een klein kind, met mijn handen dingen maken, die wereldwijd verkopen en waardering krijgen van mijn klanten. Meer moet dat als ondernemer niet zijn”, aldus Charlie Martens.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.