1/5 Limburgse bouwbedrijven denkt aan afvloeiingen

Het bouwverlof dat dinsdag eindigt, heeft de Limburgse bouwbedrijven niet optimistisch gestemd. Meer dan een vijfde vreest in de komende maanden tot ontslagen te moeten overgaan. Meer dan de helft denkt het jaar slechter te zullen afsluiten dan in 2011, aldus een enquête van de Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg.

Zo'n 80 procent van de bouwvakkers in Limburg gaat dinsdag opnieuw aan de slag. De overige arbeiders moeten noodgedwongen langer thuis blijven omdat het orderboekje van hun bedrijf nog helemaal leeg is. Iets meer dan een derde van de bouwondernemingen kan nog een maand tot 3 maanden verder, zo'n 30 procent nog een half jaar en iets meer dan 10 procent overbrugt 2012 probleemloos. Welgeteld 21 procent van de bouwbedrijven die de Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg ondervroegen, vreest dan ook in de komende maanden mensen te zullen moeten ontslagen.

Volgens Rik Mondelaers, directeur van de Confederatie Bouw Limburg, verwacht 24 procent een omzetstijging ten opzichte van 2011 en denkt 52 procent van de bouwbedrijven dat de winst in 2012 zal dalen. "Dat de winstverwachting lager is dan de omzetverwachting, wijst op kostenstijgingen. Vooral de toenemende loonkost is een bepalende factor, alsook het laattijdig betalen van klanten en de prijsstijging van de grondstoffen."

Johann Leten van Voka Limburg vult aan: "Maar liefst 90 procent vreest in de toekomst nog meer opdrachten te verliezen aan buitenlandse concurrenten, vooral uit het voormalige Oostblok. Maatregelen tegen oneerlijke concurrentie zijn dringend nodig."