1/5 van u denkt aan overname, evenveel aan verhuis naar buitenland

20 procent van alle Limburgse bedrijven bekijkt momenteel de opties om een overname te doen. Precies evenveel ondernemingen denkt eraan om activiteiten naar het buitenland te verhuizen. Twee derde wil dit jaar nog investeren en een aanzienlijk deel van hen plant bijkomende aanwervingen.

verhuizing bedrijfDat zijn enkele opmerkelijke conclusies van een enquête die Unizo Limburg en VKW Limburg organiseerden bij hun leden.

Maar liefst 2 op de 3 Limburgse bedrijven hebben concrete plannen om de komende 12 maanden te investeren. Dat is 6 procent meer dan een jaar geleden. De toename is vooral te merken bij kmo’s, die de ambitie hebben om te groeien. Bij zowat een derde van de bedrijven met uitbreidingsplannen, zullen er ook nieuwe jobs bijkomen.

Wat houdt hen tegen? De onzekere economische toestand en de hoge fiscale en sociale lasten in ons land, zo leert de enquête. De inspanningen voor de tax shift worden geapprecieerd, maar een algemene en permanente loonlastenverlaging blijft de absolute prioriteit voor het Limburgse bedrijfsleven. Voor 20 procent van alle ondernemingen houdt die bedreiging in dat er wordt gedacht aan een verhuizing naar het buitenland.