Nieuws Limburg 1/8 Limburgse bedrijven denkt aan opzouten

1/8 Limburgse bedrijven denkt aan opzouten

1/8 Limburgse bedrijven denkt aan opzouten

Maar liefst 1 op de 8 Limburgse bedrijven overweegt naar het buitenland te verhuizen door de slechte economische omstandigheden. Het is vooral de gigantische stijging van de loonkosten die voor grote onrust zorgt. Andere maatregelen die onze bedrijven nemen om niet in de problemen te komen, zijn besparingen op het huidige personeel, de aanwervingen terugschroeven en de investeringen op een lager pitje zetten. Dat blijkt uit een enquête van Voka Limburg.

De conjunctuurbarometer van Voka Limburg is duidelijk: op diverse vlakken zijn onze bedrijven flink de dieperik ingegaan. Qua export worden de laagste cijfers genoteerd sinds 2010. De Limburgse bouwsector presteerde zelfs nooit slechter sinds 2005… Even slikken!

Wat zien we in de cijfers? 1) De starters blijven stabiel. Voor oktober 2022 kunnen we 1.067 nieuwe ondernemingen optekenen. Dit is vergelijkbaar met een jaar geleden (-0,5%). 2) Wel erger: De exportactiviteit laat de sterkste oktoberkrimp sinds 2010 noteren. Het aantal afgeleverde exportcertificaten valt terug met 11,8% en de gerealiseerde exportwaarde met 15,1%. 3) De bouw krijgt klappen: Het aantal afgeleverde bouwvergunningen liep (in juli) fors terug: -40.5% of de meest omvangrijke krimp sinds 2005. Vooral de residentiële nieuwbouw (-43%) en renovatiebouw (-42%) kreeg het zwaar te verduren. 4) De voertuigen: in oktober werden er 8,1% meer nieuwe voertuigen ingeschreven, toe te schrijven aan de bedrijfsvoertuigen (+7,6%), de personenwagens (+11,1%) en de vrachtwagens (+48%). Kijken we tot slot naar de arbeidsmarkt, stellen we vast (5) dat het totale aantal werkzoekenden krimpt met 2,3%. Deze beweging brengt het totale aantal werkzoekenden terug tot 22.886 eenheden of -27% onder het gemiddelde voor de maand oktober. In oktober werden 19,4% minder vacatures uitgeschreven dan in september.

“De alarmbellen gaan al langer af, maar de gevolgen van deze crisis zien we nu ook duidelijk in onze conjunctuurbarometer, die nogmaals verder wegzakt tot het niveau van de coronacrisis”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “Hoog tijd dat iedereen de ernst van de situatie begint te beseffen.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.