10 extra jobs bij Tongers metaalbedrijf

Metaalbewerkingsbedrijf Fijn Mekaniek Nelissen gaat volgend jaar 1,3 miljoen euro investeren in een verdubbeling van het bedrijfsgebouw en uitbreiding van het machinepark. Het bedrijf van oprichter Paul Nelissen en zijn echtgenote Josiane Meesters wil daarmee de groeiende vraag opvangen. Dochter Evi staat ondertussen te trappelen om de fakkel over te nemen.

fm nelissen tongerenFijn Mekaniek Nelissen mag (nog) niet bekend in de oren klinken, de Tongerse kmo is ondertussen wel kind aan huis bij bekende autoconstructeurs, in de lucht- en ruimtevaartindustrie, defensie, de medische wereld en bij andere grote industriële bedrijven. Zo was het Tongerse bedrijf dit jaar voor het eerst aanwezig op het Franse Le Bourget, de grootste luchtvaartbeurs ter wereld. “We doen daar eigenlijk niks voor,” zegt Paul Nelissen (57). “Ons succes hebben we te danken aan de mond-aan-mond-reclame.”

Paul Nelissen startte de zaak in 1990, toen nog met vijf machines in de schrijnwerkerij van wijlen zijn vader in Zichen-Zussen-Bolder. Amper zes jaar later verhuisde het bedrijf naar een nieuw pand op Tongeren-Oost. “Een investering van 3 miljoen euro in totaal,” herinnert Paul Nelissen zich nog. Ondertussen telt het bedrijf 28 werknemers, die onderdelen voor schokdempers, vliegtuigen, satellieten of medische protheses in alle soorten metaal en legeringen maken.

Dit jaar wordt een omzet van 3,5 miljoen euro verwacht. Om aan de groeiende vraag te voldoen, gaat Fijn Mekaniek Nelissen in 2016 1,3 miljoen euro investeren in extra bedrijfsruimte en machines. Geen klein bier voor een kmo. Alles samen zal dat goed zijn voor tien extra jobs.
“We weten nu al dat het niet makkelijk zal zijn om die vacatures in te vullen,” weet ook dochter Evi Nelissen. Evi (28) is juriste van opleiding, maar heeft er een paar maanden geleden voor gekozen om in de voetsporen van haar vader te treden. Ter voorbereiding doorloopt ze nu alle plekken en functies in het bedrijf. “Ja, ook aan de machines,” zegt ze niet zonder trots. “De mannen leggen mij de ingewikkelde programma’s met veel plezier uit.”