14 oktober 2013 rolt nieuwe Mondeo van Genkse band

Na een vergadering met de productieplanners in de VS heeft de Amerikaanse Ford-top bevestigd dat de start van de nieuwe Mondeo in Genk wordt voorzien op 14 oktober 2013. "Dit is meer dan verhoopt," zeggen zowel de vakbonden als de directie van Ford in België. "Een hele opluchting aangezien uitstel deze keer niet synoniem staat met afstel."

De meeting van Ford in Detroit waar lang naar werd uitgekeken door de vakbonden en medewerkers van de Genkse vestiging, was uiteindelijk kort en duidelijk. Op 14 oktober 2013 zal in Genk de band aan het rollen gaan voor de productie van het nieuwe model van de Ford Mondeo. De opluchting is groot, aangezien werd gevreesd dat het project nog verder op de lange baan zou worden geschoven, want mogelijk zelfs de voorbode van meer onheil voor de Limburgse fabriek kon betekenen. "Dat er een heel concrete datum werd geprikt, is op zich meer dan we hadden gehoopt," aldus Rohnny Champagne van het ABVV. "Hiermee wordt bevestigd dat uitstel geen afstel is. Het eerste luik van het toekomstcontract dat voor Ford Genk werd afgesloten, is hiermee alvast geconcretiseerd. Een grote en belangrijke stap. We hopen nu dat ook de komst van de 2 andere modellen spoedig zal bevestigd worden."

Sterk statement
Niet alleen de werknemers, maar ook de directie van Ford in België is heel blij dat de nieuwe Mondeo volgend jaar in Genk zal worden gebouwd. "Dit is een krachtig statement dat ook wij niet hadden verwacht," aldus woordvoerder Jo Declercq. "Tot dusver heeft de bedrijfstop op geen enkel moment in zijn kaarten laten kijken wat de toekomst van de Europese fabrieken betreft. Dat nu wordt gesteld dat de nieuwe Mondeo effectief in productie gaat, en meer bepaald in de fabriek van Genk, is dus een forse stap vooruit. We mogen deze beslissing dan ook als een signaal zien dat de speculaties over doemscenario's uit de lucht waren gegrepen," besluit de woordvoerder.