Nieuws Limburg 15 procent minder fruit bij Veiling Haspengouw

15 procent minder fruit bij Veiling Haspengouw

15 procent minder fruit bij Veiling Haspengouw

De aanvoer van fruit zal voor 2012 zo’n 15 procent lager uitkomen dan in 2011. Dat heeft Veiling Haspengouw berekend. Vooral de aanvoer van appels daalde als gevolg van het slechte weer. In de eerste helft van het jaar was de lagere aanvoer van fruit nog een gevolg van de storm en hagel van 2011. De mindere oogst vanaf september had dan weer te maken met het slechte weer tijdens de bloei.

Het aantal aangevoerde appels daalde met 32 pct, waar het volume van peren ongeveer gelijk bleef. Ook voor de aardbeien en de kersen was het weer de grote spelbreker. Er werd 15 pct minder aardbeien geoogst, terwijl voor de kersen de aanvoer daalde met 29 pct. Het aantal krieken was zelfs maar de helft van vorig jaar.

Veiling Haspgouw zelf maakt intussen een aantal nieuwe intiatieven bekend om in 2013 mee te starten. Zo zal er onder meer een nieuwe peer worden gelanceerd, die een nieuwe troef voor de exportmarkt moet worden. Er wordt ook verder geïnvesteerd in hagelnetten, waarmee nu al 100 ha overkapt is. De veiling wil verder nadenken over de ondersteuning van de succesvolle Jonagold-appel (foto) en investeren in de modernisering van sorteer- en verpakkingsinstallaties.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.