Nieuws Limburg 2.000 jobs door warm water (uit) te vinden

2.000 jobs door warm water (uit) te vinden

2.000 jobs door warm water (uit) te vinden

De diepe ondergrondse waterlagen in de Antwerpse en Limburgse Kempen bieden het potentieel om tot honderd economisch rendabele geothermiecentrales in te planten. De bouw ervan kan op jaarbasis werk bezorgen aan bijna 2.000 mensen. Deze cijfers komen uit een rapport dat Idea Consult opmaakte in opdracht van Voka Kempen. Zoals bekend worden er momenteel in Midden- en Oost-Limburg metingen gedaan naar de aanwezigheid van heet water op grote diepte (aardwarmte).

geothermische centraleOnze buurlanden, met Duitsland op kop, ontdekten jaren geleden al de voordelen van geothermie. Het ‘doorzichtige goud’ levert er vele banen en goedkope energie op. ”Omdat de ondergrond in de Kempen en in Limburg uiterst geschikt is voor deze technologie, willen we hier eveneens een aanzienlijk aantal centrales bouwen,” vertelt Jan Hendrickx van Voka. “De randvoorwaarden worden momenteel nog onderzocht.”

“De economische impact is groot,” berekende Bart Van Herck van Idea Consult. “Ramingen gaan van 500 jobs per jaar voor de realisatie van de eerste centrales (2015-2020) tot bijna 2.000 jobs per jaar in de volle uitbouwfase (2030-2050). Aanvankelijk zullen Vlaamse (bouw)bedrijven naar schatting 75% van de economische activiteiten realiseren, maar dit aandeel kan oplopen naarmate de sector zich ontwikkelt.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.