Nieuws Limburg 20.000 KMO’s erbij in 10 jaar tijd

20.000 KMO’s erbij in 10 jaar tijd

20.000 KMO’s erbij in 10 jaar tijd

Het cijfer van de dag? 81.529. Zoveel btw-plichtige KMO’s waren er vorig jaar in Limburg. Opmerkelijk, want vergeleken met 10 jaar geleden gaat het om een stijging van bijna 35 procent! Het mag duidelijk zijn dat het ondernemerschap de wind in de zeilen heeft, wat ook blijkt uit het recordaantal starters dat jaar na jaar wordt neergezet. Voka Limburg voorspelt dat we dit jaar rond 9.500 nieuwe starters zullen uitkomen in onze provincie, bijna een verdubbeling op 5 jaar tijd.

Het is de Federale Overheidsdienst Economie die het aantal KMO’s zopas heeft bekendgemaakt. OK, ze lopen bijna een jaar achter, maar toch… In 2020 telden de instanties 81.529 btw-plichtige KMO’s, tegenover 60.511 in 2010. De toename van maar liefst 34,7%, die zich jaar na jaar heeft opgebouwd. Daarmee is het duidelijk dat het starten van een eigen zaak geen hoge drempels meer heeft en ondernemerschap duidelijk in de lift zit.

Deze cijfers worden dan ook bevestigd door het hoge aantal starters. Voka Limburg telde tot dusver 8.827 starters in onze provincie, exclusief de maand december. Als je weet dat er dit jaar bijna elke maand meer starters werden geteld dan vorige jaren, moeten we er minstens 637 (van december 2020) bijtellen en komen we op bijna 9.500 starters voor 2021 uit. Voor het zoveelste jaar op rij een absoluut record. “En dat in tijden dat corona voor grote economische onzekerheid heeft gezorgd”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat -bovenop de algemene tendens van de laatste jaren- ook meer mensen tijdens de crisis zijn gaan nadenken over wat ze echt willen in het leven, en zo de stap hebben gezet naar de oprichting van een eigen zaak. Een evolutie die we uiteraard toejuichen, want meer ondernemerschap betekent meer welvaart voor Limburg.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Pierre V. 2021-12-25 11:28:52

Stop ne keer met bijberoepers als "Zelfstandigen" te benoemen. Een massa mensen veelal ambtenaar of uit de gesubsidieerde sectoren klagen steen en been over de hoge werkdruk, doch hebben ruim te tijd om een "bijberoep" op te zetten ,waarmede ze de ECHTE Zelfstandigen kunnen beconcurreren. Met een pensioen dat soms meer dan het drievoudige van de Echte Zelfstandige bedraagt en 10 jaar vroeger op pensioen kan men moeilijk van eerlijke concurrentie praten, eerder van parasieten..

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.