Nieuws Limburg 2012: ruim 9.300 banen verloren in Limburg

2012: ruim 9.300 banen verloren in Limburg

2012: ruim 9.300 banen verloren in Limburg

De Limburgse bedrijven hebben een dramatisch jaar achter de rug. Bij herstructureringen, sluitingen en faillissementen van grote Limburgse bedrijven zijn het voorbije jaar 6.730 ontslagen aangekondigd. Als we de totale impact van de sluiting van Ford Genk op onze provincie meetellen, loopt het aantal ontslagen zelfs op tot 9.331. En dan tellen we de tientallen kleine kmo’s die onder de radar blijven, nog niet mee. Een overzicht:

Swedish Match: 100 ontslagen
HOUTHALEN-HELCHTEREN – In 2014 komt er definitief een einde aan 40 jaar sigarenproductie in Houthalen. De aankondiging van de sluiting dateert al van 2011 maar moet zijn beslag nog krijgen. De sluiting past in het kader van een reorganisatie binnen de Scandinavian Tobacco Group. In de fabriek werken zo’n 460 mensen maar het aantal ontslagen zou beperkt worden tot 100.

Ambiance: 80 ontslagen
BILZEN – Een van de laatste Limburgse confectiebedrijven is niet meer. Het bedrijf legde in oktober de boeken neer en heeft inmiddels zijn activiteiten gestopt. Ambiance werkte voor een aantal grote namen zoals Dries Van Noten en Mexx maar moest zijn productie de voorbije jaren afstemmen op de bikkelharde concurrentie uit lageloonlanden. Zo’n 80 mensen verliezen hun baan.

Solar Living: 60 ontslagen
BERINGEN – Solar Living was een van de grootste installateurs van zonnepanelen in ons land maar sinds de overheid de subsidies voor zonnepanelen heeft teruggeschroefd, was het aantal bestellingen drastisch teruggevallen. Het bedrijf was sinds 2006 actief in ons land, telde op zijn hoogtepunt 90 werknemers maar legde begin december de boeken neer.

Woningbouw Vandenwijngaerden: 10 ontslagen
HERK-DE-STAD – Op 22 maart wordt een grote naam uit de Limburgse bouwsector failliet verklaard. Ooit was het bedrijf in 1978 werd opgericht door Valère Vandenwijngaerden een toonaangevende Limburgse villabouwer. Op het hoogtepunt werkten zo’n 30 mensen voor het aannemingsbedrijf. Zo’n tien jaar geleden werd het bedrijf overgenomen. Er waren nog zo’n tien mensen aan de slag.

Staples: 70 ontslagen
TONGEREN – De grootste leverancier van kantoormaterialen ter wereld doekt in het kader van een Europese reorganisatie zijn Belgische activiteiten nagenoeg helemaal op. Door de sluiting van zes winkels, het call center in Eupen en het magazijn in Tongeren worden 223 jobs bedreigd. In Tongeren worden een 70-tal ontslagen verwacht. Staples wil in heel Europa besparen op de kosten.

Emgo: 135 ontslagen
LOMMEL – De producent van onderdelen voor gloeilampen Emgo gaat dicht. Emgo was een joint venture van Philips en Osram. Het verdwijnen van de gloeilamp werd niet gecompenseerd door andere productie. Bij een eerdere herstructurering in 2010 kon een deel van het personeel aan de slag bij Ducatt, een afsplitsing van Emgo die glas produceert voor zonnepanelen.

Ineos: 90 ontslagen

TESSENDERLO – Bij Ineos ChlorVinyls – een vroegere dochter van Tessenderlo Group – moeten aanvankelijk 117 van de 667 banen sneuvelen omdat de vraag naar chloor-alkali en pvc fors is teruggevallen. Na overleg in het kader van de wet Renault kan het aantal ontslagen beperkt worden tot 90. Voor de anderen garandeert de directie werkzekerheid tot eind 2015.

Plastruco: 56 ontslagen
HOUTHALEN-HELCHTEREN – De handelsrechter in Hasselt verklaart de bedrijvengroep Plastruco failliet. Plastruco is gespecialiseerd in het spuitgieten van technische kunststofonderdelen voor de industrie maar was verlieslatend sinds de crisis van 2009 verlieslatend. Toen een van de banken de kredietkraan dichtdraaide, restte nog alleen het faillissement.

Bandag Europe: 15 ontslagen
DILSEN-STOKKEM – Bandenproducent Bandag Europe, een dochterbedrijf van Bridgestone, kondigt op 24 oktober 15 ontslagen aan. De stijging van de prijzen van grondstoffen en de dalende vraag dwingt het bedrijf tot een bijsturing. In totaal werken in de fabriek zo’n 165 mensen.

Dow Chemical: 100 ontslagen
TESSENDERLO – De Amerikaanse chemiereus Dow Chemical sluit in het kader van een wereldwijd saneringsplan zijn fabriek in Tessenderlo. Daardoor staan 100 banen op de tocht. Dow produceert polyethyleen in Tessenderlo, een kunststof die gebruikt wordt in de auto-industrie, bouw, voeding en in verpakkingen. Door de slechte economische toestand wil Dow de kosten terugschroeven.

Van Merksteijn Wire: 50 ontslagen
OVERPELT – De Nederlandse groep Van Merksteijn sluit zijn vestiging in Overpelt waar blankgetrokken staaldraad wordt geproduceerd. Sinds de crisis van 2008 en 2009 realiseerde het bedrijf weliswaar fraaie omzetcijfers maar telkens met een fors verlies. Die aanhoudende verliescijfers dwong de Nederlandse directie het bedrijf te sluiten.

Vasco: 16 ontslagen
DILSEN-STOKKEM – Bij het radiatorenbedrijf Vasco, dat behoort tot de groep van de bekende ondernemer Jos Vaessen, moeten begin oktober 16 werknemers afvloeien. Het bedrijf werd volgens de vakbonden al enige tijd geconfronteerd met een moeilijke markt. Bij het bedrijf, waar zo’n 280 mensen in dienst zijn, brak naar aanleiding van een conflict met een leidinggevende ook een staking uit.

Bart Claes: 50 ontslagen

DIEPENBEEK – De bekende Limburgse cateraar legt op 20 augustus de boeken neer en wordt enkele dagen later failliet verklaard. Het horecabedrijf, dat op korte tijd fors is gegroeid, werkte onder bescherming tegen de schuldeisers aan een herstelplan maar dat leverde uiteindelijke niets op. Ruim 50 mensen verloren hun baan. Het sterrenrestaurant Innesto en het Driessent werken verder.

Hörmann: 85 ontslagen
GENK – De fabrikant van industriële poorten Hörmann maakt op 28 juni de intentie tot sluiting bekend. Gesprekken met potentiële overnemers hebben tot niets geleid. Nochtans was een akkoord zo goed als rond. Door de sluiting verliezen 85 mensen hun job. Het distributiecentrum van Hörmann in Tongeren, waar 50 mensen werken, wordt niet getroffen.

Harvest Time Bakeries: 24 ontslagen
LOMMEL – Amper twee jaar na de start sluit de industriële bakkerij Harvest Time Bakeries al zijn deuren. Er werd 17 miljoen euro geïnvesteerd. De investeringsmaatschappij LRM nam daarvan 3 miljoen euro voor zijn rekening. Naar verluidt wilden een aantal grote spelers op de markt de nieuwkomer buitenspel zetten. Er werkten 24 mensen in de bakkerij.

AND Steel: 65 ontslagen
In april kondigt staalreus ArcelorMittal de sluiting aan van zijn staaldistributievestiging AND Steel aan. Vanuit Overpelt wordt staalproducten verspreid voor de bouwsector maar door de crisis is de vraag gedaald. De vestigingen in Schoten en Sombreffe blijven buiten schot. De sluiting komt echter niet onverwacht. Een aantal mensen zou zijn job kunnen behouden.

Ford Genk: 4.337 ontslagen
GENK – Na maanden van onzekerheid wordt op 24 oktober het doodvonnis geveld van Ford Genk. Tijdens een vijf minuten durende mededeling van de internationale top, voorgelezen door de plaatselijke directie, wordt de sluiting van Ford Genk eind 2014 aangekondigd. Limburg is in shock. Een berekening van UHasselt leert dat de sluiting in totaal, inclusief toelevering, 8.195 Limburgse banen bedreigt.

SML: 423 ontslagen
GENK – Na maanden van onzekerheid wordt ook bij de toeleveranciers die verbonden zijn aan de Ford-fabriek, het voornemen tot sluiting aangekondigd. Dat gebeurt op 17 december. Bij SML worden motoren- en versnellingsbakken geassembleerd maar omdat het bedrijf ook een contract voor Audi in de wacht heeft gesleept, blijft waarschijnlijk een kleine activiteit behouden.

Syncreon: 313 ontslagen

GENK – Syncreon is een conveyorbedrijf dat dakhemels, bekabeling, uitlaten en spiegels aanlevert. Op 17 december wordt de intentie tot sluiting aangekondigd.

Lear: 271 ontslagen

GENK – Bij Lear worden autostoelen gemaakt voor een aantal Genkse Ford-modellen. De stoelen worden via de conveyor naar de fabriek vervoerd.

IAC: 298 ontslagen
GENK – Bij IAC, dat eveneens verbonden is met de conveyor, worden dashboards en middenconsoles geassembleerd.

Zender: 82 ontslagen
Hoewel niet aan de conveyor verbonden, is Zender volledig afhankelijk van Ford Genk. Zender assembleert trekhaken, bumpers en spoilers voor de Fordmodellen en is via een private weg rechtstreeks met de fabriek verbonden.

Echo: 130 ontslagen
Het betonbedrijf Echo, specialist in voorgespannen betonnen welfsels, was in moeilijkheden geraakt door de crisis in de bouw en door een foutgelopen investering. Om het bedrijf te redden werd onder bescherming van de handelsrechtbank gezocht naar een overnemer. Bovendien werden een aantal divisies verkocht. Uiteindelijk moeten 130 mensen het bedrijf verlaten.

staking toelevering Ford

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.