Nieuws Limburg 2Pharma krijgt gedroomde vergunning voor groei

2Pharma krijgt gedroomde vergunning voor groei

2Pharma krijgt gedroomde vergunning voor groei

Het jonge Limburgse bedrijf 2Pharma mag nu ook (voorschriftplichtige) geneesmiddelen verdelen. Daarvoor heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten de vergunning toegekend. 2Pharma verdeelde tot nog toe enkel voortschriftvrije producten en grondstoffen aan apothekers.

Het is een reuzenstap voor 2Pharma. Het bedrijf werd in januari 2007 opgericht door Sven Martens (37) en een aantal mede-investeerders. De ex-werknemer van Omega Pharma zag een kans om een nieuw kanaal voor apothekers op te richten. “Ik begon als het ware in mijn garage, met een bloeddrukmeter en een apothekerskruis,” zegt hij. 2Pharma ontwikkelde zich snel tot een verdeler van apparatuur, accessoires, farmaceutische grondstoffen en consumentgerichte producten (zonder voorschrift) aan apothekers.

Vergunning

Het bedrijf groeide snel in deze voorschriftvrije producten (de zogenaamde ‘over the counter’ of OTC-markt), maar het bleef de bedoeling om op korte termijn een totaalspeler te worden in de Belgische en Nederlandse apothekersmarkt. “Precies daarom is de vergunning om ook geneesmiddelen te verdelen die een voorschrift vereisen, zo belangrijk. Het is zeer uitzonderlijk dat een bedrijf dat slechts vijf jaar bestaat een dergelijke licentie kan vastkrijgen. We beschouwen dat daarom als een nieuwe mijlpaal in de nog jonge geschiedenis van ons bedrijf.”

Groei
Het eerste levensjaar haalde 2Pharma een omzet van 1,2 miljoen euro. Ieder volgend jaar groeide de omzet met 30 tot 35%. “Dit jaar mikken we op een omzet van 6,5 tot 7 miljoen euro,” maakt Martens zich sterk. Mooi meegenomen is dat de brutomarge sterker stijgt dan de omzet. “Die marge gebruiken we om te herinvesteren in ons bedrijf, in nieuwe producten, merken en innovatie. We willen meer zijn dan een leverancier voor de apothekers,” zegt Martens nog.

2Pharma bedient nu ongeveer 3.500 van de zowat 5.200 apotheken in ons land. Die worden aangeleverd vanuit Heusden-Zolder en de drie verdeelpunten in Diepenbeek, Sint-Niklaas en Tienen. Gelijk met de omzetgroei wist 2Pharma ook jobs te creëren. Momenteel werken 19 mensen in vaste dienst, plus nog vijf mensen op freelancebasis. “We hebben de ambite om op korte termijn één van de marktleiders in België te worden,” besluit hij.

Sven Martens

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.