faling 68

3/10 Limburgse bedrijven door corona onder water

3 op 10 van de Limburgse zelfstandigen en kmo’s (in totaal zo'n 24.000 bedrijven) was voor de coronacrisis financieel gezond, maar blijkt nu onvoldoende eigen reserves te hebben om de crisis te overleven. Dit ondanks maatregelen als tijdelijke werkloosheid, bankenplan, hinderpremie en compensatiepremie. "Verontrustende cijfers, waarbij niet eens de kmo’s zijn meegerekend die voor corona al in slechte papieren zaten", zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg, die de studie bestelde bij Graydon.

Het gaat welgeteld om 28,8% van de Limburgse kmo’s en zelfstandigen die zeggen dat ze voor corona nog in goede gezondheid verkeerden, en nu externe hulp nodig hebben om boven water te blijven. Hun spaarpot is helemaal leeg. Bovenop deze 24.086 ondernemingen blijken er nog eens 15.471 kmo’s (18,5% van het totaal) slechts over 'matige' reserves te beschikken, waarmee ze ternauwernood kunnen overleven.

"Ondanks alle steunmaatregelen blijft het voor heel wat bedrijven knokken om te overleven" concludeert Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. "Ook voor de kmo’s die voor de coronacrisis financieel gezond waren. We moeten daar bijzonder alert voor zijn, anders dreigt een economisch bloedbad in onze provincie.”

“De recent verstrengde maatregelen zullen bovendien nog een bijkomend effect hebben. Wij blijven daarom aandringen op de verlenging van een aantal steunmaatregelen. Zeker de tijdelijke werkloosheid moet behouden blijven als reddingsboei voor bedrijven die anders dreigen te verdrinken. Langs de andere kant zijn wij ook realistisch genoeg om te beseffen dat de middelen niet onuitputbaar zijn. Er zijn reeds miljarden besteed en de rekening zal ooit terugbetaald moeten worden. Daarom is het minstens zo belangrijk om bedrijven te begeleiden door deze storm. Dat kan door de bedrijfsstrategie aan te passen en keuzes te maken in functie van de moeilijke maanden die eraan komen. Want het is intussen duidelijk dat deze crisis nog niet meteen achter de rug is.”

Onbekend is onbemind
“Eveneens belangrijk: ondernemers de weg wijzen en begeleiden naar bestaande steunmaatregelen die misschien te weinig bekend zijn, maar die wel financiële ademruimte kunnen creëren of een hefboom zijn voor nieuwe financiering”, gaat Bart Lodewyckx verder. “Denk maar aan de uitgebreide winwinlening, tax shelter, coronalening en crisiswaarborg. Verder is er de nieuwe regeling voor de ondersteuning van bedrijven die de Vlaamse regering vorige week bekendmaakte. Maar het maximum van 15.000 euro aan tussenkomst zal voor grotere kmo's echter een druppel op een hete plaat zijn.”

Ongeletterd
“Waar wij ons nog grote zorgen over maken: heel wat ondernemers hebben eigenlijk geen goed zicht op de liquiditeit van hun zaak. De financiële ongeletterdheid is bij velen zeer groot. Daardoor dreigen bedrijven in de gevarenzone terecht te komen zonder dat de ondernemers in kwestie dat zien aankomen”, vervolgt Bart Lodewyckx. Unizo Limburg gaat alvast vanaf september inzetten op sensibilisering en begeleiding van ondernemers over de financiële toestand van hun bedrijf.