Nieuws Limburg 3/4 van bedrijven bezorgd om watertekort

3/4 van bedrijven bezorgd om watertekort

3/4 van bedrijven bezorgd om watertekort

Drie op de vier bedrijven is ongerust over de bevoorradingszekerheid van water. Dat blijkt uit een enquête van Voka Limburg bij 300 ondernemingen waar water een belangrijke rol speelt. “Bedrijven leveren zelf heel wat inspanningen om hun waterverbruik te beperken. Zo bespaart Datwyler in Alken 5 zwembaden per dag door te investeren in een waterefficiënt proces. Wij vragen dat het beleid inzet op een betere buffering van regenwater en op waterbesparende maatregelen. De Blue Deal is een stap in de goede richting, maar er is een duidelijk kader nodig zodat bedrijven weten waar ze aan toe zijn”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

“Er valt in onze streken voldoende water om aan alle waterbehoeften te voldoen”, weet Leten. “Maar regenweer wisselt steeds meer af met grote droogte. Het komt erop aan om aan beter waterbeheer te doen, nu en de komende decennia. Zo voorkomen we dat het water voor bedrijven en burgers tijdelijk wordt afgesloten tijdens langere periodes van droogte. Als de overheid duidelijkheid biedt over haar beleid op de lange termijn, zal dat de waterzorgen van onze ondernemingen wegnemen.”

Voka Limburg hield een enquête bij 300 ondernemingen die voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn van water, zoals de sectoren voeding, chemie, farma, textiel, logistiek en wasserijen. Maar liefst 76% van de ondervraagde ondernemingen maakt zich zorgen om de bevoorradingszekerheid van water in hun bedrijf. De periodes van droogte in de afgelopen jaren verklaren die toegenomen bezorgdheid. Slechts 21% van de ondernemingen heeft immers toegang tot een alternatieve waterbron. “En dat terwijl een voortdurende toegang tot water voor heel wat bedrijven cruciaal is in het productieproces. Zo is koelwater noodzakelijk bij industriële processen die warmte genereren. Een brouwerij heeft dan weer drinkbaar water nodig. En een groenten- en fruitverwerkend bedrijf heeft nood aan grote hoeveelheden spoelwater”, verduidelijkt Leten.

Hemelwater opvangen en bufferen en slim watergebruik zijn de bouwstenen voor een toekomstgericht waterbeleid. Voka Limburg polste naar de bereidheid van de ondernemingen om zelf nog verdere waterbesparingsmaatregelen door te voeren: 80% van de ondernemingen is dat reeds van plan. Daarbij hoort het intern hergebruik van water. Ook het opvangen en bufferen van regenwater is een prioriteit.

Datwyler bespaart
Datwyler in Alken is zo’n bedrijf dat uit overtuiging, zelf investeert in waterbesparende maatregelen: “Als iedereen zijn waterverbruik beperkt, is de kans op waterschaarste kleiner”, vertelt Yoeri Vissers, Safety and Environmental Manager bij Datwyler. “Het afvalwater dat eerder werd afgevoerd, behandelen we nu intern en gebruiken we opnieuw in het productieproces. Zo besparen we 5 zwembaden water per dag.”

Voka Limburg vraagt dat de overheid duidelijkheid biedt over het waterbeleid op lange termijn. Ook een stabiele waterprijs is van belang, want waterbesparingsprojecten hebben vaak een lange terugverdientijd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.