ziekte

3/4 van personeelstekort te wijten aan ziektebriefjes

"Bij de vele vragen die we van ondernemers krijgen, gaan er erg veel over personeelszaken. Een heel duidelijk pijnpunt", aldus Johann Leten van Voka Limburg. "Hoe moeten we hun mensen gemotiveerd houden? En hoe kunnen we omgaan met het personeelstekort om niet in liquiditeitsproblemen te komen? Dat willen Limburgse ondernemers weten."

Vorige maand duidde Voka Limburg Kenneth Stulens aan als aanspreekpunt aan voor alle vragen over de coronacrisis. “Vandaag zien we dat een derde van de behandelde vragen gaan over business continuïteit", zegt Stulens. Op basis daarvan vraagt Voka Limburg de overheid om vier belangrijke acties te ondernemen, allen met de bedoeling om mensen aan het werk te houden:

1. Activeer het controlesysteem voor ziekteverzuim. “Wie ziek is, mag uiteraard niet gaan werken. We mogen kwade wil daarin niet als uitgangspunt nemen, maar mogen het ook zeker niet zomaar negeren", aldus Johann Leten.

2. Overheid betaalt eerste maand bij ziekte. "Het is noodzakelijk dat de federale overheid de eerste maand gewaarborgd inkomen bij ziekte op zich neemt", aldus nog Leten. "Op die manier kan men de druk op de precaire financiële situatie van bedrijven met veel zieken verlichten en vermijden dat ze daardoor in liquiditeitsproblemen komen.”

3. Een prestatiepremie van 150 euro voor werknemers die buitenshuis aan de slag blijven. “De overheid steunt terecht de mensen die tijdelijk zonder job vallen. Maar we mogen onze werknemers die blijven doorwerken niet vergeten. We vragen dat de overheid 150 euro per maand geeft aan diegenen die ervoor zorgen dat onze economie blijft draaien.”

4. Tijdelijke werkloosheid combineren met een andere job.
“Voor wie toch zonder job valt, willen we dat ze uitzonderlijk -bovenop hun werkloosheidsuitkering- ergens anders aan de slag mogen gaan. Voor heel wat jobs vindt men nu geen personeel, het zou goed zijn moest men mensen die tijdelijk zonder job zitten, de kans geven om zelf nog iets bij te verdienen”, besluit Leten.