Nieuws Limburg 311 ha Limburgse industriegrond beschermd als bos

311 ha Limburgse industriegrond beschermd als bos

311 ha Limburgse industriegrond beschermd als bos

Er zijn voorlopige kaarten opgedoken waar op te zien is welk ‘kwetsbare waardevolle’ bossen zullen beschermd worden. Daaruit blijkt dat er in Limburg alleen maar liefst 311 hectare van deze zonevreemde bossen ingekleurd staat als industriegebied. Het wil zeggen dat bedrijven die er eigenaar van zijn, er geen industriële activiteiten zullen op kunnen uitoefenen. Het beperkt uiteraard ook de herlokalisatie-opties van andere ondernemingen.

Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg hebben de voorlopige kaarten kunnen inkijken. De 311 hectare in Limburg maken maar liefst 60% uit van de totale oppervlakte die in heel Vlaanderen als bos zal beschermd worden. De bedrijven worden opgeroepen om te bekijken of ze getroffen zijn, en indien nodig tijdig een bezwaarschrift in te dienen. Want niet alleen zullen ze er niet meer zomaar een nieuw bedrijfsgebouw op kunnen neerzetten of nieuwe activiteiten ontplooien, ze worden tevens geconfronteerd met een aanzienlijke waardevermindering van hun grond. Een eventuele schadevergoeding zal sowieso lager liggen dan de reële (zogenaamde ‘venale’) waarde van het terrein en bovendien zal een vergoeding pas mogelijk zijn na een bestemmingswijziging via een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan), dus minstens na twee jaar…

Het openbaar onderzoek rond de meest kwetsbare waardevolle bossen start op 16 mei en loopt tot 14 juli. De kaarten zijn publiek consulteerbaar op het online geoloket MKWB.
Intussen vindt Unizo Limburg dat het tijd wordt om een andere soort van openbaar onderzoek in het leven te roepen, aangezien met de huidige formule teveel belanghebbenden onwetend blijven. “De Vlaamse overheid levert onvoldoende inspanningen om haar burgers te informeren”, vindt Bart Lodewyckx. “In de gevallen waarin individuele mensen en bedrijven rechtstreeks nadeel ondervinden, zou de Vlaamse overheid hen rechtstreeks en individueel moeten informeren. De Vlaamse overheid heeft zelf de percelen geselecteerd en kent de eigenaars. Dan is het toch niet zo moeilijk om deze mensen een brief te schrijven om hen te waarschuwen voor de impact.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.