Nieuws Limburg 37,5 miljoen kosten kaaien en co in Genk

37,5 miljoen kosten kaaien en co in Genk

37,5 miljoen kosten kaaien en co in Genk

Logistics Valley Flanders zoals de vernieuwde site van het voormalige Ford Genk heet, zal de Vlaamse overheid een factuur opleveren van 37,5 miljoen euro. Dat bedrag wordt geïnvesteerd in kaaimuren, wegenis, watersanering, enzovoort, zo blijkt na een parlementaire vraag van Rita Moors (N-VA) aan Vlaams minister van Economie, Hilde Crevits (CD&V).

Na de sluiting van Ford Genk zat Limburg in zak en as, maar 7 jaar na datum wordt nu ook het derde deel van de voormalige Ford-site omgedoopt tot een nieuwe bedrijvenzone: Logistics Valley Flanders. “Een belangrijk project, en dat niet alleen voor Limburg maar voor heel Vlaanderen”, aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger Rita Moors. Ze vroeg bevoegd minister Crevits naar de vooropgestelde timing en het budget.

Uit het antwoord van de minister kunnen we opmaken dat de herontwikkeling gefaseerd zal gebeuren, met een voorziene oplevering van de infrastructuur in december 2023. “De nadruk ligt de komende jaren op de tijdige realisatie van de infrastructuurwerken in de zone A, het openbaar domein”, zo herhaalt Rita Moors de verklaring van Hilde Crevits. “In dit openbaar domein zijn nog een aantal kavels bestemd voor ondersteunende functies. In totaal gaat het over ongeveer 4,5 hectare die nog niet werden uitgegeven. Met onder andere de stad Genk wordt gekeken hoe aan die kavels een kwalitatieve invulling kan worden gegeven, zodat deze optimaal ten dienste staan van de site en het grotere bedrijventerrein Genk-Zuid.”

In de laatste fase van het project is er nog een grondwatersaneringsopgave voor verontreiniging door de voormalige Ford-fabriek op het terrein. In die periode zullen ook de laatste uitgeefbare kavels worden ingevuld. Volgens het antwoord van de minister investeert Vlaanderen in totaal 37,5 miljoen euro in de site. Dit verloopt via de Vlaamse Waterweg. De werken worden grotendeels gefinancierd vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen.

Volksvertegenwoordiger Moors is tevreden: “De Ford-terreinen vormen een belangrijk ontwikkelingsgebied met vele opportuniteiten voor Limburg. Logistics Valley Flanders zal een bedrijvenzone worden die gebruik maakt van binnenvaart, het spoor en wegtransport. Dankzij de herinrichting en de aanleg van de kaaimuur kunnen ondernemers hun goederen over het water verschepen. Op economisch en ecologisch vlak is dat voor de regio, maar ook voor Vlaanderen, een enorm belangrijke ontwikkeling”, besluit Moors.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.