40 procent van ondernemers sport nooit

Bijna 60% van de Limburgse ondenemers kampt met overgewicht. Hun BMI bedraagt gemiddeld 25,6, vooral te wijten aan een gebrek aan lichaamsbeweging. Dat blijkt uit een bevraging van bedrijven aangesloten bij Unizo-Limburg en VKW Limburg. Bij mannelijke respondenten loopt dit op tot 66%, terwijl slechts een kwart van de vrouwen aangeeft met overgewicht te kampen.

Veertig procent van de bedrijfsleiders sport nooit, hoewel 87% het voornemen koestert om hier toch werk van te maken. Slechts 1 op 3 van hen sport meer dan 2 uur per week. 18% van de Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders rookt, wat iets minder is dan de Vlaamse (23%) volwassen bevolking. Nog opvallend: bijna 90% zegt gemiddeld niet meer dan 1 à 2 eenheden alcohol per dag te consumeren. Alleen jongeren (-40) en ouderen (+60) durven zich al eens te laten gaan.

Jongeren en vrouwen hebben stress
Een kwart van de Limburgse bedrijfsleiders slaapt minder dan 6 uur per nacht, evenveel meer dan 7 uur. Het gemiddelde is 6,5 uur. Sommigen hebben niet meer nodig, maar velen wijten dit ook aan slaapstoornissen door stress. Problemen met het personeel en de zware combinatie van werk en privéleven worden door de ondernemers als belangrijkste bron van stress ervaren. Maar liefst 1 op 3 van de bevraagden heeft het afgelopen jaar last gehad van mentale of lichamelijke klachten die voortvloeien uit werkgebonden stress. Vooral jongeren (45%) en vrouwen (44%) scoren op dit vlak veel hoger dan respectievelijk ouderen (18%) en mannen (31%).

Als algemene conclusie stellen Unizo en VKW Limburg dat het op vlak van roken, alcohol en gezonde voeding over het algemeen wel snor zit, maar het grote knelpunt voor de Limburgse bedrijfsleider en ondernemer onvoldoende ontspanning en beweging is.