Nieuws Limburg “40% van bedrijven heeft 50% minder omzet”

“40% van bedrijven heeft 50% minder omzet”

“40% van bedrijven heeft 50% minder omzet”

Het aantal Limburgse bedrijven waarbij de omzet minstens halveerde, is op een week tijd gestegen van 25 naar 40%. Dat zegt de nieuwe bevraging van Voka Limburg. Maar liefst 32,4% van de respondenten ziet zelfs een omzetdaling van 75% of meer. Bovendien heeft 56% van de Limburgse ondernemingen reeds de tijdelijke werkloosheid aangevraagd. “De schade bedraagt nu al 2,5 miljard euro voor onze provincie”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

Zowat de helft van de Limburgse bedrijven ervaart al liquiditeitsproblemen. 1 op 3 geeft aan dat dit het gevolg is van klanten die hun rekeningen niet of te laat betalen. 1 op 4 geeft ook aan zelf problemen te ondervinden om rekeningen te betalen. De situatie is voor 11% van de ondernemingen zeer ernstig. Zij zeggen dat ze op zeer korte termijn in de problemen komen wanneer de situatie voortduurt. 31% verwacht binnen één tot drie maanden problemen. De belangrijkste oorzaken zijn de vertraging van betalingen van hun facturen, omzetverlies en onvoldoende kredietlijnen.

“Het is duidelijk dat hier een gevaarlijke kettingreactie kan plaatsvinden”, zegt Johann Leten. Hoe meer bedrijven in moeilijkheden komen om hun leveranciers te betalen, hoe moeilijker die leveranciers het op hun beurt krijgen, enzovoort. Om zo’n kettingreactie te vermijden, was een snel en omvangrijk bankenplan met uitstel van betalingen van leningen en kredieten en overheidswaarborgen op overbruggingskredieten noodzakelijk. De banken, de Nationale Bank en de federale regering hebben hierin hun verantwoordelijkheid genomen”, reageert Johann Leten.

Drie extra maatregelen nodig
Toch pleit Voka Limburg voor bijkomende acties. “We schuiven nog drie bijsturingen naar voor”, zegt Leten. “Een prestatiepremie voor wie nog altijd buitenshuis werkt (150 euro), de eerste maand gewaarborgd inkomen bij ziekte door de overheid laten betalen en de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid te combineren met een tijdelijke job. Voor heel wat jobs vindt men nu geen personeel, en het zou dus goed zijn moest men mensen die tijdelijk zonder job zitten, de kans geven om zelf nog iets bij te verdienen en zo de economie te ondersteunen.”

Om dezelfde boodschap in video te bekijken: zie het interview van TVL hieronder:

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.