roberto musardo

40% van ondernemers hoort het in Keulen donderen als het over cijfers gaat

"Een hardwerkende zelfstandige doet elk jaar de fiscus gemiddeld 5.800 euro cadeau omdat hij niet slim met zijn centen omgaat." Dat zegt Roberto Musardo, CEO van het Hasseltse House of Finance, na een onderzoek bij 700 bedrijven en 500 ondernemers. "Amper zes op de tien ondernemers zegt een goed zicht te hebben op de cijfers van zijn eigen bedrijf en weet de klepel hangen als het gaat over omzet, kosten, winst, enzovoort", stelt Musardo.

House of Finance in Hasselt voerde zopas een grootschalige marktanalyse uit op basis van ruim 700 ondernemingen en bevroeg ook nog eens 500 Vlaamse ondernemers. "De resultaten zijn glashelder: de Vlaamse zelfstandige werkt hard en verdient in veel gevallen nog niet zo slecht, maar laat door financiële onkunde vaak een smak geld liggen", stelt Roberto Musardo. "In totaal gaat het om gemiddeld 5.800 euro die jaarlijks 'verloren' gaat. De reden is dat de betrokken ondernemers financiële en fiscale zaken over het hoofd zien, waardoor ze hun geld niet op de meest slimme manier uit hun bedrijf of vennootschap halen."

Enkele opmerkelijke cijfers bevestigen de trend: minder dan de helft van de ondervraagden (47,8%) weet hoe ze hun winst zo fiscaal mogelijk uit de vennootschap kunnen halen. 44,7% durft met zekerheid zeggen dat hij z’n winst optimaal laat renderen. En nauwelijks 41% heeft zijn nabestaanden zowel financieel als fiscaal en juridisch ingedekt. Maar nog: amper 52% zegt dat z’n gezin beschermd is tegen de risico’s die ondernemen met zich meebrengt.

"En misschien nog opmerkelijkst van al: als men diezelfde ondernemers vraagt of ze een duidelijk zicht hebben op hun omzet, kosten, targets en winst, reageert nauwelijks 61,5% positief", stelt Roberto Musardo. "Dat betekent net zo goed dat vier op de tien ondernemers het over zoiets essentieel in Keulen horen donderen." Hoe dat komt? "Tijdsgebrek, nonchalance en gebrek aan kennis", aldus de CEO van House of Finance.

“Zelfstandigen hebben vaak het gevoel dat de regelgeving te complex is en ze geen tijd hebben om zich erin te verdiepen. Geld in beweging krijgen lukt nochtans al met een aantal relatief eenvoudige ingrepen zoals fiscale optimalisatie, winstbeheer en pensioenplanning. Kennis die overal beschikbaar is, maar zelden wordt opgepikt of toegepast. Het is vaak een beetje zoals al die voornemens om meer te gaan sporten. De wil is er, maar wordt zelden omgezet in concrete actie”, weet Musardo.

IT versus Bouw
IT’ers blijken veelal de best geïnformeerde zelfstandigen als het over hun financiën gaat. Ondernemers uit de bouwsector scoren het slechtst. De meest gemaakte fouten? "Na enkele jaren werken willen de meeste zelfstandigen hun loon verhogen", stelt Roberto Musardo vast. "Dat is zelden de beste keuze. Zeker wanneer je weet hoe de personenbelasting werkt. Geld kan fiscaal zoveel gunstiger uit de vennootschap worden gehaald. Bijvoorbeeld door vastgoed aan te kopen. Wie helemaal niets doet stapelt de gemiste kansen op. En dat is zonde voor al het harde werk dat ondernemers dagelijks verzetten.”