lening

43 jonge bedrijven investeren samen 11,6 miljoen

43 jonge Limburgse bedrijven investeerden in 2016 meer dan 11,6 miljoen met behulp van de nieuwe Startlening+. “Het systeem van de achtergestelde lening die Startlening+ biedt, werkt goed, maar er is nog groeimarge", zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg, dat beslag wist te leggen op de cijfers. "Daarom roepen we banken, boekhouders en accountants op om jonge bedrijven nog meer te wijzen op de mogelijkheden van de Startlening+."

De Startlening+ van PMV/z (voorheen Participatiefonds Vlaanderen) is een achtergestelde lening voor alle starters (werkzoekenden én anderen) die nog niet of hoogstens gedurende 4 jaar actief zijn als zelfstandige in hoofdberoep. Er kan tot maximum 100.000 euro geleend worden. De lening heeft een looptijd van 3 tot 10 jaar en de rentevoet bedraagt 3% per jaar. Tijdens het eerste jaar moet de ondernemer alleen interest terugbetalen en geen kapitaal. Dat geeft een starter extra ademruimte. De Startlening+ trad eind juni 2015 in werking en kan ingediend worden via erkende indienpunten.

"In 2016 werden in Limburg 43 dossiers van de Startlening+ goedgekeurd", weet Bart Lodewyckx. "Aan die dossiers is een kredietbedrag verbonden van 3.389.700 euro. Samen met een externe financiering van 5.844.150 euro (bankleningen en investeringsfondsen) en 2.387.823 euro eigen inbreng, komt je uit op 11.621.673 euro. Dat is een fikse investering in de Limburgse economie. Maar het kan nog beter, want Limburg haalt slechts 10,15% binnen van het totaal krediet dat in heel Vlaanderen werd toegekend. Daarom roepen we banken, boekhouders en accounts op om jonge bedrijven de mogelijkheden diets te maken. Unizo Limburg begeleidt de ondernemers overigens bij het indienen van een dossier, wat de slaagkans op een goedkeuring verhoogt.”

Een achtergestelde lening, zoals de Startlening+, kan economisch een grote boost betekenen, vindt de zelfstandigenorganisatie. “Uit cijfers blijkt dat met 1 euro van een achtergestelde lening uiteindelijk 3,43 euro wordt geïnvesteerd”, rekent Lodewyckx. "Nog maar een bewijs dat startende bedrijven alle steun goed kunnen gebruiken en een belangrijke meerwaarde zijn. Vergeet bijvoorbeeld niet dat tijdens de laatste 10 jaar de starters hebben gezorgd voor 39.007 nieuwe jobs. De impact van de starters wordt ook alsmaar groter, want ze zijn met meer."