Nieuws Limburg 5 trajecten voor meer schwung in familiebedrijven

5 trajecten voor meer schwung in familiebedrijven

5 trajecten voor meer schwung in familiebedrijven

Omdat de overdracht van familiebedrijven belangrijk is voor onze economie (en voor de bedrijven in kwestie…) worden er door diverse instanties opleidings- en begeleidingstrajecten opgezet. Intensieve coaching door experts moet de kans op een geslaagde overdracht verhogen, zodat de familiale ondernemingen een langer leven beschoren zijn. Voka Limburg lanceert alvast 5 projecten die hiertoe moeten bijdragen.

“Om tot een goede overdracht te komen is het belangrijk om te weten wat het bedrijf vandaag waard is”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “In het Transitio-project nemen we de eigenaar-ondernemer mee op pad en stomen we hem klaar voor de volgende levensfase van het bedrijf.”

“Daarnaast starten er dit najaar met Familio en Nextgen Community ook trajecten die een andere bedrijfssituatie als uitgangspunt nemen”, zegt Johann Leten nog. “In Familio komen de twee actieve generaties van het familiebedrijf samen. We werken een jaar lang samen om te komen tot het continuïteitsplan van de organisatie. In Nextgen Community verenigen we de volgende generatie, reeds actief in het familiebedrijf, om van experten en vooral van elkaar te leren.”

Naast die trajecten kunnen familiebedrijven hun ondernemersskills bijscholen in de OndernemersUniversiteit. Om het geheel compleet te maken, starten bij Voka Limburg de intakes voor het tweede Accelero-traject, dat snelle groeiers met een omzet tussen 1 en 5 miljoen euro ondersteunt.

Fam. Ponet

Een voorbeeld van een familiebedrijf dat zich klaarstoomt voor de toekomst is ITC Belgium. Vader Mark en dochter Inneke Ponet doorliepen samen het Familio-traject. Om het bedrijf helemaal ‘futureproof’ te krijgen, hebben zij ook deelgenomen aan het Nextgen Community-traject. Dat een generatiewissel geen ‘walk in the park’ blijkt kunnen zowel vader als dochter bevestigen. Meer nog, het belang van een degelijke voorbereiding is haast een conditio sine qua non om de overdracht tot een goed einde te brengen, stellen zij.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.