Top 500 vlnr Max Vanderlinden manager, Marc Meylaers, voorzitter en Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg

500 grootste jongens boeken 18% meer winst. Maar dan…

Met de 35ste editie van het indrukwekkende naslagwerk TOP 500, heeft VKW Limburg opnieuw de prestaties van de 500 grootste bedrijven van Limburg in kaart gebracht. Aangezien het cijfers van 2019 betreft, overheerst de euforie in de analyse. Met een stijging van zowel de omzet (+3,1%), de tewerkstelling (+6,4%) als nettowinst (+18%) kunnen we van een 'boerenjaar' spreken. Wat wel zorgen baart: de export klokte af op het laagste niveau in 10 jaar tijd, én uiteraard werpen de gevolgen van de coronacrisis weldra een totaal ander beeld op de positieve trends.

Het is een editie die meer dan ooit doet uitkijken naar volgend jaar, wanneer het ronduit schitterende rapport van de 500 grootste jongens uit 2019, kan vergeleken worden met de cijfers uit het coronajaar 2020. Toch is het goed om even stil te staan bij de knalprestatie van de periode voordat het besmettelijke beestje de ronde begon te doen.

"Uit de analyse blijkt duidelijk dat 2019 een goed jaar was voor de Limburgse economie, met groei op vele vlakken en in het bijzonder qua rendement", zegt Marc Meylaers, voorzitter van VKW Limburg. "Zowel de nettowinsten als de marges gingen eindelijk terug in stijgende lijn. En ook de gemiddelde solvabiliteit, liquiditeit en schuldgraad van de Top 500-bedrijven toont aan dat ze relatief sterk in hun schoenen staan. Dat is gezien de huidige omstandigheden broodnodig, want door corona liggen voor vele bedrijven de kaarten nu helemaal anders. In tijden van crisis mogen we ons gelukkig prijzen met het stevige fundament waarover we nu beschikken.”

Wat zeggen de cijfers concreet? De Limburgse Top 500-bedrijven lieten in 2019 een totale omzet van 35,61 miljard euro optekenen, wat 3,1% hoger ligt dan in 2018. De omzet nam vooral toe in de dienstensector en in mindere mate ook in de industrie en de bouwsector. De tewerkstelling bij de Top 500-bedrijven steeg met 6,4% tot een totaal van 100.298 werknemers. Dit is 1/3 van de totale tewerkstelling in Limburg. De groei zit quasi volledig bij de dienstverlenende bedrijven (zoals in de dienstencheques). Met de rendabiliteit ging het in 2019, na dalingen in 2017 en 2018, de goede kant op. De nettowinsten stegen gemiddeld met 18%. In de bouw en de diensten bedroeg de stijging zelfs meer dan 50%. De bedrijven hebben in 2019 ook meer geïnvesteerd, wat valt af te leiden uit de toename van de afschrijvingen (+8,5%).

"Na al het goede nieuws is er ook enige bezorgdheid over de export van de Limburgse bedrijven, die op het laagste niveau zit in 10 jaar", stelt Marc Meylaers vast. "Als de export afneemt ten opzichte van de import, is dat slecht nieuws voor de NV België. Zeker in tijden dat er heel veel middelen nodig zijn om de gevolgen van de coronacrisis in te dammen."

Lijstjes...
Als we kijken naar de detailfiches van de 500 grootste bedrijven, prijkt Aperam nog steeds op de eerste plaats. De hele top 10 is overigens dezelfde als in 2018, met de grootste groei voor Hasco Groep (Francis Wanten). Logistieker H.Essers blijft veruit het meeste mensen tewerkstellen in Limburg (2.392), gevolgd door Cegeka (1.683) en Aperam (1.198). Punch Powertrain zakte naar plaats 5 door het schrappen van 223 banen.

De voornaamste stijgers qua omzet zijn: Tropicana Europe (Konings), Avnet Logistics, JM Recycling (Groep Machiels) en Stellar (Het Poetsbureau). Scoren ook erg sterk: Woutim, Maris Technics, Eurofins, Isola, Meers Transport en Itzu Jobs.

Maar zoals gezegd: het is uitkijken naar volgend jaar. Wie houdt stand en wie ontmoet de man met de hamer? We weten het u te vertellen...