7 van 10 bouwkmo’s werd ooit bestolen

Bijna 7 van de 10 bouwkmo’s (69%) is al slachtoffer geworden van diefstal of vandalisme. Eén op vier (24%) was al meerdere keren het doelwit van dieven of vandalen. Vooral in de ruwbouwsector speelt vandalisme een grote rol. In andere bouwsectoren gaat het vooral over diefstal. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie Limburg bij zijn leden. Een grote meerderheid (88%) vindt dat het probleem van diefstal en vandalisme is gegroeid. Alle bouwsectoren hebben er last van, zowel in de ruwbouw als in de afwerking (dakwerkers, schrijnwerkers, schilders, stukadoors en vloerders).

“De dieven hebben het gemunt op vrijwel alles wat er op een bouwwerf te vinden is,” stelt coördinator Tom Vanheusden van Bouwunie Limburg. “Niet alleen op groot materieel zoals compressoren en graafmachines, maar ook op materialen en klein materieel zoals nog te verwerken bakstenen, radiatoren die al aan de muur hangen, hamers en boormachines.” De verliezen voor de aannemers kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.

De meeste aannemers (86%) vinden een diefstalverzekering te duur. Ze investeren liever in afrastering of gps-systemen om de goederen te kunnen opsporen. Zes op de tien neemt het materieel iedere dag weer mee naar het bedrijf.