Nieuws Limburg 85% van ondernemers betaalt privé met zaak

85% van ondernemers betaalt privé met zaak

85% van ondernemers betaalt privé met zaak

Ja: u bent eerlijk! Maar liefst 85 procent van de ondernemers die onze enquête invulden, zegt wel eens privékosten te betalen met geld van hun zaak. Zes op de tien (59%) doet dat maandelijks. Vooral etentjes, gsm- en autokosten scoren daarbij hoog. Af en toe worden ook privéfeestjes met geld van de vennootschap betaald (13%).

Dat blijkt uit een exclusief onderzoek dat Partners in Marketing (PIM) heeft uitgevoerd in opdracht van Made in Limburg. Zo’n 300 Limburgse ondernemers vulden anoniem de vragenlijst in. Aanleiding was de aankondiging van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez, die wil dat er nauwer zal toegezien worden op dit soort praktijken, en boetes aankondigt van 309% op de onterecht betaalde prive-uitgaven.

Slechts 15% geeft aan nog nooit privé-onkosten ingebracht te hebben. 59% doet dat maandelijks, 18% wekelijks en 8% dagelijks. Etentjes, telefoonkosten en autokosten (ook brandstof) scoren het hoogst. Een minderheid brengt ook feestjes, bouwwerken en reizen in (zie tabel). Ook werknemers in loondienst maken overigens gebruik van de telefoon, tankkaart, internet en auto van het werk om privé-uitgaven te doen.

Als er straks minder privé-onkosten kunnen ingebracht worden, zal zeven op die tien het eigen loon niét verhogen. Ruim zes op de tien (63%) heeft nog nooit een betwisting met fiscus gehad over de inbreng van privé-onkosten. Zo’n 70% zegt zelfs onwetend te zijn over wat nu precies wettelijk mag en wat niet.

Het onderzoek peilde voorts nog naar de gevolgen die de zelfstandige ondernemers verwachten van een verstrengd controlebeleid, en over het huidige investeringsklimaat. Die onderwerpen komen morgen in de krant en hier op madeinlimburg.be aan bod.

Fraude?
Volgens fraude-expert en professor Michaël Maus (VUB, UG en UA), die zopas in Hasselt te gast was voor een lezing bij Went Fiduciaire, komen dit soort activiteiten niet exclusief voor bij zelfstandigen. “Integendeel. Uit eigen onderzoek blijkt dat arbeiders de kroon spannen op het vlak van zwartwerken, gevolgd door zelfstandigen, studenten en vrije beroepers,” aldus Maus. “Ambtenaren kopen het vaakst iets in het zwart of laten in het zwart werken. Iedereen draagt bij aan de grijze en zwarte economie. Het volstaat om bijvoorbeeld géén btw-bonnetje in een restaurant te vragen of de aanmerkelijk goedkopere aannemer te kiezen”, aldus Maus.

Oorzaak is volgens Maus de hoge belastingdruk in ons land. “Naarmate de belastingdruk stijgt, neemt de ontduiking er van toe. De nieuwe maatregelen van de regering bestrijden dan ook eerder de symptomen dan de oorzaak.”

K.Me/D.C

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.