zorgrobot-300×200

“90% bedrijven verwacht daling omzet”

Bijna de helft (46%) van de zelfstandigen en kmo's vreest belangrijke kosten, zoals leningen, huur, leveranciers en elektriciteit op korte termijn niet meer te kunnen betalen. 75% noteert vandaag al omzetdalingen, voor komende maand verwacht 90% een afname. Heel wat bedrijven draaien nu al zo goed als geen omzet meer en dat aantal gaat alleen maar verder oplopen. Dat blijkt uit een enquête van Unizo.

"Onze ondernemers liggen hier letterlijk wakker van, en wij met hen", zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg: "Het spreekt voor zich dat de nieuwe lockdown-beslissingen het aantal kmo's in acute financiële ademnood heel snel verder zal doen oplopen. Veel meer bedrijven willen weliswaar in lockdown gaan, uit schrik voor besmettingsrisico's, omwille van annulaties, wegvallende omzetten, bevoorradingsproblemen... Maar ze rekenen daarbij wel op meer ondersteuningsmaatregelen, voor een bredere groep, om dit te kunnen overleven. Na de horeca en heel wat sectoren die hun business al zagen instorten zullen straks nog meer ondernemers geheel of gedeeltelijk zonder inkomsten vallen."

Bijberoepers
Voorbeelden van de eisen? "De automatische toekenning van de premie van € 4.000 voor al wie zijn of haar zaak volledig moet of wil sluiten, plus een degelijke schaderegeling voor wie zijn business door de coronacrisis volledig zag instorten", aldus Lodewyckx. "Specifiek voor de kappers vragen we een algemene sluitingsverplichting, op uitdrukkelijk verzoek van de sector zelf. Ten aanzien van de federale overheid denken we in de eerste plaats aan de systematische toekenning van technische werkloosheid door overmacht, vrijstelling van fiscale en parafiscale bijdragen en een snellere tenlasteneming van zieke werknemers door het RIZIV en dus inkorting van de gewaarborgd loon-periode... Ook voor de bijberoepers, die tussen wal en schip dreigen te vallen, moet er een oplossing komen. Maar al deze maatregelen zullen niet volstaan. De federale overheid moet nog veel meer inspanningen leveren, waar we vol ongeduld op zitten te wachten."

Detacheren
Nog uit het (Vlaamse) Unizo-onderzoek blijkt dat 1/3 van de bedrijven met personeel met afwezigheden kampt, door onder meer ziekte (64%), verlof voor kinderopvang (32%) en quarantainemaatregelen. "Wanneer straks nog veel meer bedrijven in lockdown gaan en dus nog meer werknemers werkloos thuis zullen zitten, moet er een eenvoudig systeem komen om werknemers, die in tijdelijke werkloosheid zijn, waar nodig te detacheren naar strategische sectoren die absoluut actief moeten blijven. De voedsel- en levensmiddelenproductie, bijvoorbeeld. Maar ook de productie van medische hulpmiddelen, de gezondheidszorg, dringende herstellingen...", aldus nog Bart Lodewyckx.