Nieuws Limburg Aan wie draag ik mijn familiebedrijf over?

Aan wie draag ik mijn familiebedrijf over?

Aan wie draag ik mijn familiebedrijf over?

logo-adlexEen vraag die menig bedrijfsleider ’s nachts wakker houdt. Hoe garandeert u de continuïteit van uw familiebedrijf? Bent u er al uit en weet u al dat u uw familiebedrijf tijdens uw leven nog wenst over te dragen aan uw dochter en/of zoon? Twijfel dan niet langer want in het Vlaams Gewest geldt er een vrijstelling van schenkbelasting voor de familiale ondernemingen en vennootschappen.

Heeft u lang getwijfeld of de overdracht van uw familiebedrijf financieel wel haalbaar was voor de volgende generatie? Dankzij deze gunstmaatregel (0%), is sedert 1 januari 2012 het probleem van de mogelijke schenkbelasting  geen issue meer.  Op het ogenblik van de schenking van het familiebedrijf is er geen schenkbelasting verschuldigd. Ook nadien zal er geen sprake meer zijn van nog te betalen erfbelasting.

Uiteraard zijn er wel enkele voorwaarden vereist om te kunnen genieten van deze gunstmaatregelZo geldt deze volledige vrijstelling van schenkbelasting enkel voor een familiale onderneming of vennootschap.

Bij een familiale onderneming, dient de schenker de goederen die hij wenst over te dragen beroepsmatig geïnvesteerd hebben. Onroerende goederen die hoofdzakelijk tot bewoning zijn bestemd of zijn aangewend, vallen buiten deze vrijstelling.

Familiale vennootschap

Bij een familiale vennootschap dienen minstens 50% van de aandelen op het ogenblik van de schenking in volle eigendom toe te behoren aan de schenker en/of zijn familie. Wordt deze drempel van 50% niet gehaald, dan kan in welbepaalde gevallen 30% ook nog voldoende zijn.

Een familiale vennootschap dient verder ook een reële economische activiteit te hebben, hetgeen op basis van de  jaarrekening wordt nagegaan volgens het aandeel van de bezoldigingen, de sociale lasten, de pensioenen, de  terreinen en de gebouwen in totale activa.

Indien uw familiebedrijf aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, komt u in aanmerking om uw familiebedrijf aan 0% schenkbelasting over te dragen en te zorgen voor de continuïteit.  U dient gedurende een periode van 3 jaar na de overdracht wel nog aan enkele voorwaarden te voldoen om te kunnen blijven genieten van dit nultarief.

Besluit

Tijdig nadenken over de opvolging van uw familiebedrijf is geen overbodige luxe. Doet u dit niet, dan betalen uw partner en kinderen 3% erfbelasting als u hen uw familiebedrijf nalaat. Dit is aanzienlijk meer dan wanneer u hen het bedrijf tijdens uw leven schenkt. Graag bespreken wij samen uw situatie.

Adlex Advocaten?

Adlex Advocaten is een team van 29 advocaten en 14 medewerkers. Elke advocaat van de associatie is onderlegd in meerdere voorkeurmateries waardoor het kantoor alle rechtsdomeinen behandelt. Een geschil met diverse juridische facetten of probleemstellingen wordt dan ook aan het oordeel en advies van meerdere rechtspractici van ons advocatenkantoor onderworpen. Adlex Advocaten begeleidt voortdurend  familiale ondernemingen en overdrachten naar de volgende generatie.

 

Anneleen-Meylaerts_croppedLeo-Panis_croppedAnneleen Meylaerts en Leo Panis
Vennoten
Grotestraat 122, 3600 Genk
Bocholterstraat 14, 3960 Bree
info@adlex.be
www.adlex.be
tel. +32 (0)89 32 23 00 (Genk)
+32 (0)89 46 15 62 (Bree)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.