Schermafbeelding 2025-05-13 om 13.31.53

Aandelen niet betaald: arts moet 2,5 miljoen ophoesten

Maar liefst 17 jaar nadat hij 2.300 aandelen kocht van een veelbelovende Limburgse start-up, is een 66-jarige arts uit Zutendaal nu veroordeeld tot het betalen van de aankoopprijs, begroot op zo'n 1,8 miljoen euro. Vermeerderd met de intresten en gerechtskosten krijgt hij nu een rekening gepresenteerd van ongeveer 2,5 miljoen. En dit terwijl het bedrijf in kwestie nooit een afgewerkt product heeft gecommercialiseerd en in 2012 failliet werd verklaard...

Het verhaal gaat terug naar 2008 toen ondernemer Koenraad Kunnen (foto boven) investeerders zocht voor zijn bedrijf EMC Medical Instruments, gevestigd in Diepenbeek. Hij had een toestel ontwikkeld waarmee ledematen, die waren gezwollen na een operatie of blessure, op een gecontroleerde manier konden afgekoeld worden om de zwelling weg te nemen. Op die manier werd het genezingsproces sterk versneld en werden de ongemakken voor de patiënt onderdrukt (in tegenstelling tot bv. het leggen van ijspacks).

Lees ook: Vers geld gezocht voor koelmachines.
Heel wat topsporters, dokters en business angels zagen wel brood in de toepassing en waren graag bereid om te investeren in het veelbelovende bedrijf. Zo ook de Limburgse arts en professor RD. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van de Thermoguider, zoals het toestel heette, en kon niet wachten om mee zijn schouders te zetten onder de uitbouw van het bedrijf. RD kocht 2.300 aandelen, maar hij betaalde die nooit. Volgens de nu 66-jarige geneesheer kreeg hij de aandelen cadeau in ruil voor de inbreng van zijn knowhow bij de ontwikkeling van het medische apparaat.

Lees ook: Zaakvoerder vrijgesproken na beschuldigingen van investeerders.

De verkoper, Maaseikenaar Koenraad Kunnen, heeft dat echter altijd betwist en trok naar de rechtbank om de betaling van de aandelen te vorderen. Na een lange procedureslag, die maar liefst 13 jaar duurde, oordeelt de rechtbank in Tongeren nu dat de eiser gelijk heeft. Aan de hand van een expertiseverslag werd de waarde van een aandeel vastgelegd op 775 euro, wat neerkomt op 1,78 miljoen euro. Vermeerderd met de interesten en de gerechtskosten komt het totaal op een slordige 2,5 miljoen euro uit.

Het zal nu moeten blijken of de veroordeelde de resterende beroepsmogelijkheden zal uitputten, alsook of hij voldoende vermogend is om de opgelegde rekening te vereffenen.