Site21-300×253

Aannemer woonwijk C-Mine failliet verklaard

Lim Projects, de aannemer die was belast met de bouw van de grootschalige woonwijk Site21 op de voormalige mijnterreinen van Winterslag (C-Mine), is zopas door de rechter in Tongeren failliet verklaard. Het bedrijf was in handen Hendrik Jarzabek (via zijn bedrijf Omega Projects). Angelo Bruno is sinds 1 januari uit het bedrijf gestapt. Het faillissement is het gevolg van een jarenlang getouwtrek over onbetaalde facturen. Volgens Lim Projects was het opdrachthouder en projectontwikkelaar Ago Invest Projects (vennootschap van de Nederlanders Nieuwe Borg en Ago Invest) die hen niet tijdig betaalde, waardoor er een kastekort ontstond. Bovendien was er een leverancier van ramen en deuren in financiële moeilijkheden geraakt, en daardoor de producent niet betaalde, waardoor het project langdurig vertraging opliep (zowat een jaar). Lim Projects stelde daarom zowel Ago Invest Projects als de onderaannemer in gebreke. Dat was enkele maanden geleden, in mei.

Volgens Ago Invest Projects werd echter wel altijd keurig aan de betalingsafspraken voldaan, en werd zelfs rechtstreeks betaald aan de leverancier van de ramen en deuren om de kwestie uit het slop te halen. Ago zegt dat de volledige verantwoordelijkheid voor het débacle bij Lim Projects ligt. De Nederlanders hebben de kopers van de 24 eerste woningen een compensatie beloofd voor de opgelopen vertraging.

Ondertussen is wel al de volgende fase van het project gestart. In totaal komen er 256 woningen. Ago Invest Projects gaat vanaf nu in zee met Meulen Bouw uit het Nederlandse Weert. Dat bedrijf heeft nog geen 2 maanden geleden de Belgische vestiging in Kinrooi gesloten.

Hopelijk komt er nu toch een finish zonder horten en stoten. Zoals bekend beten al eerder de firma's Knippenberg (2000) en Janssen-Droogmans (2004) zich de tanden stuk op dit dossier.