Nieuws Limburg Aannemers moeten water van werf opvangen

Aannemers moeten water van werf opvangen

Zuhal Demir

Aannemers moeten water van werf opvangen

Op sommige bouwwerven vloeit er per uur maar liefst 100.000 liter opgepompt grondwater rechtstreeks in de riolering. En dat terwijl het grondwaterpeil historisch laag staat. Vanop een werf van Matexi in Diepenbeek heeft Vlaams minister Zuhal Demir aangekondigd dat het opvangen en hergebruiken van werfwater de norm zal worden. Eén van de opties is het water via lange leidingen naar een centraal depot te sturen, van waar het kan herverdeeld worden om bijvoorbeeld tuinen en akkers te besproeien.

Het oppompen van grondwater om bouwwerken droog te kunnen uitvoeren, is een vast onderdeel van haast iedere bouwwerf. Door de droogzuiging vloeit het water echter in de riolering, en dat is slecht nieuws voor de grondwatertafel. De toenemende schaarste aan grondwater maakt de nood aan oplossingen acuut. Aannemers zullen in de toekomst het water moeten opvangen voor hergebruik, zo heeft minister Demir aangekondigd. Een aantal bouwbedrijven experimenteren nu al met mogelijke alternatieven voor de lozing in de riolering. Zo heeft Matexi op een werf in Diepenbeek een grote container geplaatst, waarin het grondwater wordt gestockeerd. Landbouwers, groendiensten en buurtbewoners mogen het water gratis aftappen, bijvoorbeeld om bomen te irrigeren en akkers of tuinen te besproeien. Voor andere doeleinden is het momenteel niet geschikt.

“Misschien een druppel op een hete plaat, maar het is een begin om de problematiek aan te kaarten en de ideeën voor alternatieven te laten opborrelen”, aldus de initiatiefnemers.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Brussel, Hasselt
Brussel

A2o breekt de ban in Brussel

De architecten van het Hasseltse kantoor A2o hebben een reeks van prestigieuze projecten binnengehaald in onze hoofdstad. Zopas werd nog… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.