Nieuws Limburg Aannemers moeten water van werf opvangen

Aannemers moeten water van werf opvangen

_D8S5130.NEF

Aannemers moeten water van werf opvangen

Op sommige bouwwerven vloeit er per uur maar liefst 100.000 liter opgepompt grondwater rechtstreeks in de riolering. En dat terwijl het grondwaterpeil historisch laag staat. Vanop een werf van Matexi in Diepenbeek heeft Vlaams minister Zuhal Demir aangekondigd dat het opvangen en hergebruiken van werfwater de norm zal worden. Eén van de opties is het water via lange leidingen naar een centraal depot te sturen, van waar het kan herverdeeld worden om bijvoorbeeld tuinen en akkers te besproeien.

Het oppompen van grondwater om bouwwerken droog te kunnen uitvoeren, is een vast onderdeel van haast iedere bouwwerf. Door de droogzuiging vloeit het water echter in de riolering, en dat is slecht nieuws voor de grondwatertafel. De toenemende schaarste aan grondwater maakt de nood aan oplossingen acuut. Aannemers zullen in de toekomst het water moeten opvangen voor hergebruik, zo heeft minister Demir aangekondigd. Een aantal bouwbedrijven experimenteren nu al met mogelijke alternatieven voor de lozing in de riolering. Zo heeft Matexi op een werf in Diepenbeek een grote container geplaatst, waarin het grondwater wordt gestockeerd. Landbouwers, groendiensten en buurtbewoners mogen het water gratis aftappen, bijvoorbeeld om bomen te irrigeren en akkers of tuinen te besproeien. Voor andere doeleinden is het momenteel niet geschikt.

“Misschien een druppel op een hete plaat, maar het is een begin om de problematiek aan te kaarten en de ideeën voor alternatieven te laten opborrelen”, aldus de initiatiefnemers.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio