Nieuws Limburg Aantal faillissementen op historisch laagterecord

Aantal faillissementen op historisch laagterecord

Aantal faillissementen op historisch laagterecord

Waar het aantal faillissementen in Limburg in ‘normale’ jaren zowat 800 bedraagt, werd 2021 afgesloten met ‘amper’ 476 bedrijven die failliet werden verklaard.

In het eerste coronajaar werden er van de 800 jaarlijkse faillissementen in Limburg al 200 ‘afgepitst’, om eind 2021 nog eens zo’n 150 dossiers lager uit te komen. Een trend die zich overigens in heel België manifesteert, zo heeft Graydon Belgium becijferd.

In totaal ging het in onze provincie om een daling met 20,93 procent, verdeeld over de afdelingen Hasselt (-28;61%) en Tongeren (-8,94%). Al deze dossiers opgeteld, betekende een jobverlies van 693 eenheden. In andere jaren is dat dubbel tot driedubbel zoveel.

Een kleine indicatie dat we opnieuw in stijgende cijfers gaan terechtkomen, is de toename van faillissementen in de maand december. In de afdeling Tongeren werden toen bijvoorbeeld 17 bedrijven failliet verklaard, wat zich rond het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar manifesteert. Toch blijft Limburg de enige provincie in ons land waar er globaal in december minder faillissementen werden geteld dan in december 2020 (dankzij afdeling Hasselt dus).

Vooral in de horeca, kleinhandel en diensten worden er veel minder faillissementen uitgesproken. De bouw blijft op een redelijk hoog niveau. Ook de garagehouders en transporteurs deden het slecht in 2021.

Bauduin Beheer in Bilzen (groenten en fruit) en Dare 79 in Beringen (aannemer) zijn met een jobverlies van elk 35 eenheden de enige Limburgse bedrijven in de top 50 van België.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.