Nieuws Limburg Aantal falingen in Limburg: +46 procent!

Aantal falingen in Limburg: +46 procent!

Aantal falingen in Limburg: +46 procent!

Helemaal tegengesteld aan de berichten over een betere economische conjunctuur, is het aantal faillissementen in de maand april opnieuw gestegen. Dat zegt Graydon Belgium. Opmerkelijke uitschieter in negatieve zin: Limburg. In onze provincie werd een toename vastgesteld van maar liefst 46,4 procent, goed voor 82 faillissementen. Over de eerste vier maanden van dit jaar werd in Limburg zelfs een absoluut record gehaald, met 331 faillissementsuitspraken (+13,75%). In de andere Vlaamse provincies noteerde Graydon Belgium telkens dalingen. Verklaringen?

“We zien in Limburg mogelijk het effect van de sluiting van Ford Genk op onrechtstreeks gerelateerde industrieën en op het veranderde consumentenpatroon,” zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon Belgium. “Dit laatste met gevolgen voor de bouw, de kleinhandel en de horeca. “We zien ook een meer algemene verklaring in de verstrenging van de toegangsvoorwaarden voor het verkrijgen van een WCO, en in het bijzonder de invoering van het rolrecht van 1.000 euro sinds januari 2015.” Daardoor wordt sneller de handdoek in de ring gegooid in plaats van bescherming tegen schuldeisers aan te vragen.

Onzin
Toch geloven insiders niet dat de sluiting van Ford hier iets mee te maken heeft. Zo blijkt dat de stijging vooral spectaculair is in het arrondissement Hasselt (+72%), terwijl Genk en omgeving tot het arrondissement Tongeren behoort, en daar de stijging veel lager is (+8,7%). Johann Leten van Voka Limburg wijst dan ook expliciet de Ford-reden af. “We hebben het direct onderzocht. De stijging in Limburg heeft te maken met de scherpere opvolging door de rechtbanken. Ze laten dossiers tegenwoordig niet meer aanslepen en beslissen direct of een onderneming levensvatbaar is of niet. Vandaar het grote verschil met vorig jaar. Limburg blijft het qua starters trouwens beter doen dan andere provincies. Het is dus helemaal niet zo dramatisch als de interpretatie van Graydon laat uitschijnen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.