vacatures-vdab

Aantal vacatures in Limburg: -135% op enkele maanden

Begin dit jaar telde Limburg 29% minder werklozen sinds de sluiting van Ford Genk. Die bemoedigende voorsprong is ondertussen gekrompen tot 20% minder werklozen, aldus Voka Limburg. Dat vertaalt zich dit jaar in een stijging van de Limburgse werkloosheid van 11%. Daarnaast waren er begin 2020 maar liefst 158% meer ontvangen vacatures in vergelijking met de periode van de sluiting. Vandaag is dat nog maar 23% meer vacatures, dus een duizelingwekkend verlies van 135% op een paar maanden tijd. Ook de openstaande vacatures dalen met 17%. "Onze regeringen moeten dringend ingrijpen op de arbeidsmarkt om een historisch groot bloedbad te voorkomen", zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

“Sinds Ford Genk zijn we al een derde van onze voorsprong in het wegwerken van de werkloosheid verloren", rekent Leten. "Als je weet dat veel ondernemingen nog de weerslag van deze crisis moeten krijgen, is een bijkomend pakket aan maatregelen nodig om zowel de bedrijven als de medewerkers te vrijwaren van nog grotere drama’s. Want als we niets doen, zullen veel tijdelijke werklozen niet naar hun job kunnen terugkeren, omdat hun bedrijven intussen failliet gaan of moeten herstructureren om te overleven. Een reële vrees. Onze enquêtes tonen aan dat één op vijf ondernemingen schrik heeft voor een mogelijk faillissement en nog eens één op vier vreest te moeten ontslaan. De Nationale Bank berekende ook dat 180.000 medewerkers door corona hun job kunnen verliezen. Bovendien staat bij 70.000 zelfstandigen hun zaak -en dus hun baan- op de tocht. Zo’n sociaal bloedbad zou helaas historisch groot zijn.”

Relanceplan nodig
Voka wil zelf een deel van de oplossing aanreiken in de vorm van een relanceplan. Dat bevat onder meer een verlenging van de tijdelijke werkloosheid, verder uitstel en eventueel kwijtschelding van RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing, en het overschakelen naar een flexibele arbeidsorganisatie met vrijwillige overuren en nachtwerk. "Ondernemingen die het al moeilijk hebben, mogen niet gewurgd worden door hun arbeidsorganisatie. Alleen dan kunnen ze snel groeien en nieuwe banen creëren", besluit Leten.